www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nog één keer over de Natuurwerkdag

16 november 2016 boswachters in Overijssel
welkom

Welkom bij Staatsbosbeheer

Op verschillende plaatsen in Overijssel is er hard gewerkt op de Natuurwerkdag op 5 november. Jullie hebben al kunnen lezen hoe dit was voor boswachters Nico Arkes (Vechtdal) en Kees-Jan Westra (Sallandse Heuvelrug). Toch zijn er nog een paar enthousiaste verhalen uit de verschillende delen van Overijssel die we graag willen delen.

Wat een geluk!…naar het ecoduct; de jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug op pad met de boswachter

Je zult maar een ree zijn en dagelijks het prachtige ecoduct mogen zien. Of een vos die daar even zijn uitwerpselen ergens mag achterlaten. Of je bent met de boswachter op pad, en mag voor deze speciale middag eens een kijkje nemen bij het ecoduct. Dan heb je toch echt even geluk.
Ja, wat is geluk?  Geluk zit vaak in de kleine dingen, geluk is niet te koop.
Voor de één noodzaak, zoals voor het ree en andere dieren, maar je mag toch wel van geluk spreken als je als kind er vanmiddag bij was. Maar liefst 17 kinderen hebben dit vanmiddag mogen zien en ervaren. Zij gingen met boswachter Wilko op pad.

verbodsbord
Geen toegang

Op pad met de boswachter, stoer! Maar nee, niemand wilde boswachter worden. Van dat lopen, daar wordt je zo moe van…maar ze hebben ook auto’s! En…hoe lang duurt het nog? Een flinke wandeling door het bos met cultuur-natuurhistorische waarden (de akkertjes, kijken bij kamp Twilhaar, de dikke boom, uitleg over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug) bracht de kinderen bij het ecoduct. Wauw! Spannend hoor…iets doen wat anders nooit mag. Er staat een bordje dat je er niet mag komen. Wij wel. Bijzonder!
Na uitleg en een wandeling over het ecoduct gingen we weer terug naar het buitencentrum. Volgende keer hopen we toch heel stiekem op een ander klein geluk: het spotten van reeën.

Onze speciale dank namens alle kinderen, aan onze ‘gids’ boswachter Wilko en aan Staatsbosbeheer, dat we het ecoduct mochten zien.

Begeleiding Jeugdnatuurclub de Sallandse Heuvelrug,
Els, Gerrie en Danita


Natuurwerkdag Hasselt

Afgelopen zaterdag werd weer de Nationale Natuurwerkdag gehouden. Ook in Overijssel konden mensen op diverse plaatsen een dagje mee helpen met het beheren van de natuur. In het natuurgebied van Staatsbosbeheer “De Kolken van Hasselt” werden leilindes gesnoeid en wilgen geknot.
Collega Jeroen Bredenbeek en ik hadden deze locatie langs het Zwarte Water uitgekozen omdat de wilgen, die karakteristiek zijn voor het  uiterwaardenlandschap, nodig aan een snoeibeurt toe waren. Met zo’n 30 mensen, waaronder de scouting Hasselt, gingen we de bomen kortwieken. De klus moest op ladders worden uitgevoerd.

Klimmen om te snoeien.
De ladder op en de boom in.

Tussen de middag was er een heerlijke lunch met broodjes en sap van de appels uit de boomgaard van de Veldschuur “Bid en Werk”. Verzorgd door de vrijwilligers Alie en Annie van de Veldschuur. Buurvrouw Alie Pleijzier had heerlijke soep gekookt. Alleen al om de lunch zou je meedoen aan deze Natuurwerkdag.
Ondanks de slechte voorspelling viel het weer ontzettend mee. Zo nu en dan zelfs de zon. Kortom een heerlijk dagje buiten met als resultaat weer een prachtig uitzicht over de Kolken van Hasselt.
Ik bedank, ook namens Jeroen, alle deelnemers hartelijk.

Boswachter Johan Dammers


Natuurwerkdag boswachterij Staphorst

Elk jaar is op de eerste zaterdag van november de landelijke Natuurwerkdag.
Bij het heideveld ‘de Vier Bergen’ In de boswachterij Staphorst mocht ik 65 enthousiaste deelnemers ontvangen. Zij wilden graag de handen uit de mouwen steken om zo een bijdrage te leveren om te zorgen dat heide geen bos wordt. Dat is niet alleen goed voor de adder en de levendbarende hagedis, maar ook voor veel soorten insecten en vogels, zoals de roodborsttapuit en de geelgors. Als je hier in de zomer bent dan zie je, als op een schilderij, het paars-roze uitblinken tegen de groene achtergrond van het bos.

Toen ik zaterdag om mij heen keek en ik al die energieke en goed gemutste kinderen en volwassenen bezig zag, genoot ik volop van de betrokkenheid en bevlogenheid die ervan afdroop. Scouting Nieuwleusen was, zoals jaarlijks, goed vertegenwoordigd. Daarnaast was er ook een aantal deelnemers dat jaarlijks terugkomt maar ik heb ook nieuwe deelnemers mogen verwelkomen. Ik stond er gelukkig niet alleen voor. Mijn collega Denny Kroeze heeft veel voorwerk verricht. Ter plaatse werden twee tenten opgezet met tafels en bankjes om in elk geval droog te kunnen lunchen. De catering was goed verzorgd. Er werd koffie, thee, melk, limonade en soep geschonken. Dat kan ik jaarlijks met een gerust hart toevertrouwen aan een van de vaste vrijwilligers. Samen met nog een aantal vrijwilligers en buitenmensen van de plaatselijke natuurvereniging had ik vakkundige begeleiding voor de deelnemers.

Lunch
Voor de innerlijke mens werd goed gezorgd.

Alles was startklaar tegen 10.00 uur zodat de aftrap op tijd kon worden gedaan. Na mijn korte welkomstwoord gaf ik het woord aan een speciale genodigde, de heer B. Jaspers Faijer, wethouder van Staphorst, die het belang van deelname aan deze dag nog eens benadrukte en blij was met deze opkomst. Ook Robert Pater, als vertegenwoordiger van Landschap Overijssel, gaf aan verheugd te zijn met zoveel betrokkenheid met de natuur. En dat de jeugd die hier was de toekomst heeft, daarin heb ik alle vertrouwen. Volgend jaar weer!

Jos Kloppenburg, boswachter publiek Vechtdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog