www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hart, hoofd en handen: wij zijn natuur!

23 november 2016 boswachters in Overijssel
verbinding

NatuurWijs wil kinderen weer in verbinding brengen met de natuur.

NatuurWijs wil kinderen weer in verbinding brengen met de natuur.

De kinderen trekken een ochtend, een hele dag óf drie keer een hele dag met een NatuurWijzer de bossen in of de hei op. Daar mogen ze kijken, voelen, ruiken, luisteren en proeven. De NatuurWijs-activiteiten zijn gericht op zelf ontdekkend leren. De kinderen gaan zelf aan de slag met hart, hoofd en handen.
Zelf de natuur ervaren en zelf ontdekken wat mensen en natuur met elkaar te maken hebben. Dat blijft pas écht hangen. Het bos als klaslokaal. Want leren over natuur doe je IN de natuur.

Op pad

Met een groep van ruim 30 kinderen van groep 7 mocht ik als Natuurwijzer een dag op pad. Een uitdaging, een belevenis, een ervaring.
Langs het bospad werd door verschillende groepjes een natuurschilderij gemaakt. Het werd een heuse expositie van natuurkunst, waar menige voorbijganger van heeft genoten. Tijdens het verzamelen van materialen voor het natuurkunstwerk werden veel ontdekkingen gedaan…… o.a. een grote verscheidenheid aan paddenstoelen, lensgallen op eikenblad, bladeren in alle kleuren, takjes met korstmossen.

Verrassende ontmoeting
De kinderen van NatuurWijs ontmoeten de schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug.

Schaapskudde

Wat een verrassing dat wij tijdens onze tocht de schaapskudde tegenkwamen. De herderin heeft in het Duits (ja, ook gelijk nog wat taalonderwijs) verteld over de kudde. Waarom lopen er geiten tussen de schaapskudde, welk soort schapen, wat doen de honden. Een droom is de wereld uit dat de blauwe wol op de rug van een schaap niet gebruikt wordt voor blauwe sokken en truien, maar dat de herder de beschuit met muisjes moet klaarzetten!
Genietend van het mooie weer en de herfstkleuren vervolgen wij de wandeling. Aan de rand van bos en hei gaan de kinderen naar enige uitleg op zoek naar sporen. Her en der klinken kreten ‘ik heb een hol gevonden’, ‘wat zijn dit voor een bruine klontjes?’, ‘we hebben een stukje boom met allemaal weggetjes en gaatjes!’.

Picknick in november

Na een picknick, het kan echt in november, vervolgen wij ons pad. Als afsluiting spelen we een (in)spannend spel over eekhoorns en gaaien en de wintervoorraad, en daarna is de buitendag helaas ten einde. Dit was een greep uit de belevenissen en ontdekkingen. Het was een uitdaging, het werd een belevenis en een hele ervaring. Voor herhaling vatbaar. En daarom gaan we in het voorjaar nog een dag op stap.

Hanneke Elbertsen
medewerkster BuitenCentrum
én Natuurwijzer

reageren

geef een reactie

 • radio Hengelo
  24 november 2016 om 18:27

  Dag, voor aanstaande zaterdag in ons radioprogramma op radio Hengelo Borne en Haaksbergen zoeken wij een boswachter voor een interview over het “winterklaar” maken van het bos en haar bewoners! Wie kan dit mogelijk maken zaterdag tussen 4-6 in de middag?

 • Wil van Lieshout
  24 november 2016 om 16:53

  Je hebt niet alleen een leuke dag gehad maar je hebt ook een leuk stukje geschreven.
  Ik hou van die stukjes vol enthousiasme en toewijding. Het plezier druipt er altijd van af.
  Soms zou ik willen dat ik nog en kind was en alles opnieuw kon beleven. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om de natuur in te gaan wanneer ik maar wil. En dat doe ik dan ook!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog