www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Betover(en)de IJsselstenen

2 december 2016 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
witte stenen

Foto: Anja Nijssen

Wat laat de natuur ons toch steeds verrassen. Elk nieuw seizoen weer.

De herfstblaadjes zijn met de eerste stormen bijna allemaal weer van de bomen afgewaaid. De bomen zijn er klaar voor. Want de winter is in aantocht.  Tijdens de afgelopen dagen mochten we daarvan een mooi voorproefje  beleven. Een blauwe lucht, een zonnetje, ochtendmist, en de eerste nachtvorsten. En dat samen leverde mooie plaatjes op. Tijdens de weerpraatjes op TV bijvoorbeeld waren daarvan mooie foto’s te bewonderen.

Koning Winter

Ook aan onze eigen IJssel was het genieten van de kunstwerken van Koning Winter. Daar waar de laagstaande zon planten en bomen niet kon verwarmen bleef de nachtvorstrijp liggen. Alsof koning winter zijn nachtfeeën  met haar toverstafje kristallen sterretjes liet rondstrooien. Betover(en)de schaduwplekjes leverde dit op. Struiken, grassen, planten en bomen veranderde in bevroren kristallen elementen. Deze witte sprookjeswereld met daarboven een blauwe hemel liet de hectische mensenwereld even verstillen. Totdat de zon de schaduw verving voor warmte en licht. Maar niet overal had de laagstaande zon die mogelijkheid.  En daar bleef dan de witte sprookjeswereld nog lang intact.

Witte stenen

Dat leverde het plaatje op dat ik maakte in de Duursche Waarden op de oever van de IJssel. Van een afstand zag ik de witte stenen liggen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Wat zou daar te zien zijn?
Het bleek een schaduwplek waar de zon enkele  basaltblokken nog net niet had  opgewarmd . Stenen die de vorige dag door watergolfjes nat geworden waren en door de nachtvorst een bevroren kristallaagje hadden gekregen. Doordat het windstil was en het wateroppervlak rustig kabbelde konden de hoger gelegen stenen hun witte kristalkleed nog even behouden alvorens zon en golfslag de betovering zou verbreken en ze weer gewone basaltblokken zouden worden. Precies op het moment dat ik de foto maakte sloeg de klok van Veessen 12 uur (echt waar).

Met vriendelijke natuurgroeten,
IJsselboswachter Anja Nijssen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog