www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Niet voor elke (natuur)overtreding is een boete de beste oplossing

17 januari 2017 boswachters in Overijssel
illegale vuilstort

Foto: Arend Spijker

Als boswachter ben ik ook handhaver, en daarbij kom je regelmatig overtredingen tegen natuurlijk. Ook illegale vuilstort is een terugkerend probleem in onze natuurgebieden. Daarvan is het illegaal storten van tuinafval nog niet eens de allerergste vorm van milieuovertreding misschien. Maar het is wel erg irritant en het trekt ook weer ander/meer afval aan!

Tuinafval leidt tot verrijking van de bodem. Hierdoor gaan er stikstof minnende planten gaan groeien zoals brandnetels en bramen, die de oorspronkelijke vegetatie verdringen. Maar tuinafval kan ook leiden tot exotische en ongewenste plantensoorten in natuurterreinen (bijvoorbeeld Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, gele dovenetel, maagdenpalm).

Behoorlijke bult

Pas kwam ik een behoorlijke bult tuinafval tegen. Aan de sporen te zien was dit blijkbaar zo vanaf een aanhanger het bos in gekieperd.
Heel toevallig belde een dag later een kennis met de melding dat hij een kenteken had genoteerd van een auto met aanhanger die tuinafval aan het dumpen was. Of ik daar iets mee kon?
Nadat ik het kenteken had nagetrokken, bleek al snel dat het bingo was. De gegevens leidden naar iemand uit de buurt.

Confrontatie

De volgende stap was bellen en de persoon confronteren met de situatie. Na wat omtrekkende verhalen bekende hij al snel dat hij degene was geweest die het tuinafval bij ons in het bos had gestort.
Ik heb hem vervolgens voor de keus gesteld om binnen 5 dagen al het gestorte afval weer op te halen en in te leveren bij het gemeentelijke inleverpunt. Hij was erg blij met mijn voorstel en hij gaf aan hiermee akkoord te gaan.

Een paar dagen later kreeg ik een berichtje van hem met de volgende tekst. ‘Beste Arend, het tuinafval heb ik opgehaald en afgeleverd bij het gemeentelijke inzamelpunt, zoals we hebben afgesproken.
Ik wil je nog zeggen dat ik mijn lesje heb geleerd! Met vriendelijke groet, …..’

Arend Spijker, boswachter Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog