www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Overesch Ecologische Landbouw wint Groene Twinkeling 2017

26 januari 2017 boswachters in Overijssel

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan Overesch. Het ecologische landbouwbedrijf uit Raalte wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit. Volgens de jury is het gemengde bedrijf, dat bestaat uit een varkenshouderij met akkerbouw en groenteteelt, een voorbeeld voor de agrarische sector.

Overesch wint de prijs onder meer omdat zij hun gedachtengoed overdraagt en daarbij op een moderne manier een brug slaat tussen bodem, gezondheid en de landbouw. Ook zet zij op innovatieve wijze varkens in bij bosbeheer en draagt hiermee bij aan de ecologische kwaliteit van natuurgebieden. Daarnaast betrekt Overesch het brede publiek bij hun ecologisch gedachtegoed met een bezoekerscentrum en belevingspad.

Groene kroon op het werk

Jan Overesch is verheugd met de prijs: “We zagen de vruchtbaarheid van onze grond zienderogen achteruit gaan en werden steeds meer afhankelijk van kunstmest, het gif van bestrijdingsmiddelen en van genetische manipulatie. Dat is een van de redenen waarom we destijds zijn overgegaan naar een biologische manier van produceren. We boeren in harmonie met de natuur, daar werken we hard voor. Dat dit gezien en erkend wordt, daar zijn wij ontzettend blij mee. Deze prijs is een groene kroon op ons werk.”

Andere kanshebber van de Groene Twinkeling en ondernemer die zich bewust is geen grondstoffen uit de natuur weg te willen halen zonder daar iets voor terug te geven is Volvo Dealer Harrie Arendsen uit Hengelo. Omdat hij een uitzonderlijk voorbeeld is in circulair denken in de autobranche en daarmee een waardevolle schakel tussen de auto-industrie, ecologie en de consument. En schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijf gebroeders van der Geest uit Enschede dragen deze gedachte uit. Vanwege hun innovatieve circulaire wanddecoratie, maar ook door het gebruik van lijnzaadverf te stimuleren en het gebruik van vlas op de agenda te zetten binnen de schilders branche in Nederland.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu OverijsselNatuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Met deze prijs stimuleren zij Overijsselse organisaties zich sterk te maken voor natuur, landschap en biodiversiteit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die de vier groene organisaties organiseren voor politiek, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Kijk voor meer informatie en promotievideo’s van de betreffende bedrijven op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling.

reageren

geef een reactie

  • Jan Katsman
    26 januari 2017 om 21:41

    Gefeliciteerd met deze prijs. Mooi dat dit gezien wordt zo!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog