www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Gastblog Roos Moll: Nature Quest

10 februari 2017 boswachters in Overijssel
Nature Quest

Nature Quest op de Sallandse Heuvelrug

24 uur alleen in het bos,  zonder telefoon, boek of gesprekspartner.

Wie ben ik als er niks is?

24 uur alleen in het bos, in december? En dan op 1 plek, zonder telefoon, boek of gesprekspartner? Kan dat echt???
Ook de deelnemers van het Knowmads-programma, een vernieuwend onderwijsprogramma voor sociaal ondernemers uit Amsterdam, vroegen zich dit af toen zij de uitdaging kregen om dit aan te gaan. Toch vond het plaats om voor hen, halverwege hun 6 maanden durende programma, te werken aan een bijzondere manier van persoonlijke reflectie: van 1-3 december bracht een groep van 10 jongeren tussen de 20-30 jaar 3 dagen door op de Sallandse Heuvelrug, waarvan 24 uur volledig alleen in stilte alleen in de natuur.

De natuur als spiegel

Een Nature Quest is een oeroud ritueel wat je brengt bij je diepste kern: wie ben je als je helemaal op jezelf bent aangewezen, met de natuur als spiegel? Levensvragen over keuzes, loslaten van patronen, nieuwe wegen inslaan, het overbruggen van het verleden: voor iedereen stond één belangrijke intentie centraal, die ze al van te voren hadden geformuleerd, passend bij hun leven en werk op dat moment. De eerste dag werd dit aangescherpt door met de groep de intenties te delen en aan mentale voorbereiding te doen, waarna ze ieder hun weg gingen om een plek te vinden in het prachtige bos op de hei.

Nature Quest winter
Koud? Veel deelnemers dachten dat ze het koud zouden krijgen, maar vonden het geweldig.

En dan?

Tijdens de Quest verlegden de deelnemers op een stoere en persoonlijke manier hun eigen grenzen, en de natuur helpt om weer dichter bij je intuïtie te komen. Koud? Veel deelnemers dachten dat ze het koud zouden krijgen, maar vonden het geweldig. Zelfs met nachtvorst. Prachtig konden de deelnemers verwoorden wat dit voor hen betekende: ‘als ik normaal dingen niet doe omdat ik het niet durf, betekent dat dus ook niet dat het zo erg is als ik denk, ik mag vaker dingen uitproberen’.  Zo ontdekten ze op een dieper niveau wie je bent en wilt zijn. Als westerse maatschappij zijn we soms ver van de natuur af, en daarmee van onszelf.
Maar ook droeg de Quest bij aan een kwaal waar veel jongeren  in deze online tijd last van hebben: keuzestress en overprikkeling. Eén deelnemer kwam uit het bos met: ‘wauw, ik heb me nog nooit zo rustig gevoeld, eindelijk snap ik waar ik innerlijke rust vandaan kan halen: uit mezelf’.

Nieuwsgierig?

Nature Quest biedt zowel voor particulieren als voor groepen en organisaties bijzondere verdiepende ervaringen in de natuur: www.naturequest.nl
Roos Moll, coach en begeleider bij Nature Quest

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog