www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Spechtengeroffel

27 februari 2017 boswachters in Overijssel
specht of timmerman

Met hulp van drie enthousiaste vrijwilligers zijn er heel veel nestkastjes in elkaar gezet.

Al zou je het misschien niet zeggen het is voorjaarsvakantie. Terwijl er een storm over Nederland raast en de regen tegen de ramen klettert lijkt het wel herfst. Maar toch, echt het wordt echte lente. De eerste tekenen hangen in de lucht.

Heeft u de spechten al horen roffelen? Druk doende om zich te laten gelden als “baas” van dat ene stuk bos. Iedere ander specht kan de boodschap horen: “Hier ga ik wonen. Het is maar dat je het weet!” En natuurlijk niet minder belangrijk……een beetje indruk maken op de dames is een spechtenheer ook niet vreemd.

Timmeren?

Afgelopen week was het wel heel bar met die spechten rond het BuitenCentrum in Nijverdal. De hele dag timmerden ze er op los. Soms oorverdovend hard, soms met kleine tussenpozen…….
Natuurlijk, de spechten roffelen er op los en het wordt lente, maar van dit spechtengeroffel  worden vooral de koolmezen in de omgeving van Nijverdal heel blij. Met hulp van drie enthousiaste vrijwilligers zijn er heel veel nestkastjes in elkaar gezet. Opa’s en vaders werden als echte bouwvakkers  ingeschakeld door de kinderen. “Hou jij de spijker vast, dan sla ik!” Het resultaat was prachtig. Trotse kinderen stonden met hun eigen nestkast te pronken.

En nu de koolmezen

Na al dat harde werken door de kinderen is het nu de beurt aan de koolmezen. Het is bijna lente. Dus dameskoolmees, het is tijd om op zoek te gaan naar een stoere koolmeesman met brede stropdas. Graag eentje die goed rupsen en insecten kan vangen, want er moeten straks heel wat hongerige magen gevuld worden. Een jonge koolmees heeft meestal wel 5 tot 10 broertjes of  zusjes en iedere koolmees eet al gauw zo’n 75 rupsjes per dag.

Het timmeren was dus misschien hard werken, maar het echte werk voor de koolmezen moet nog beginnen.

Hanneke Elbertsen, medewerker BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog