www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Van buiten naar binnen en vice versa

10 maart 2017 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel
binnenles

Buitenles wordt binnenles

Tja, we hadden het zo mooi gepland. Een woensdagochtend met de kinderen naar de Duursche Waarden in de maand maart. Het liep iets anders.

Samen op pad in de natuur

Obs De Holsthoek in Den Nul heeft als slogan: ‘Natuurlijk! De Holsthoek’. Iedereen is er welkom én de school heeft oog voor de natuur. Daarom heeft het onderwijsteam samen met de boswachter van Staatsbosbeheer een natuurprogramma samengesteld. Elk seizoen gaat de hele school met de IJsselboswachter op pad in de natuur. Dit keer stond de IJssel centraal. We wilden er struinen, onderzoek doen en de loop en de impact van de rivier bespreken. Maar het liep anders.

Onderwijzer Gerard en ik hadden op dinsdag intensief app- en mailcontact. De weersvoorspellingen zouden op de geplande dag beroerd zijn. Een kletsnatte dag zo noemde de weerman het. Op woensdagochtend in alle vroegte lieten we het besluit vallen. De buitenles kon door de hevige regenval niet doorgaan. En dat was een wijs besluit. De regen viel met bakken uit de hemel.

Buitenles wordt binnenles

In mijn auto had ik de dag van te voren echter al alle benodigde spulletjes verzameld. Spontaan besloot ik om van een buitenles een binnenles te maken. Zo kon ik de theorie van het riviersysteem alvast uit de doeken doen en de kinderen met diverse rivierbegrippen kennis laten maken. De meegebrachte grondboor was een boeiend vertelvoorwerp . Het werd een leuke en interessante les en een goede voorbereiding voor het ‘echte’ werk buiten. Want we planden ook direct een datum voor de buitenles Duursche Waarden in de maand april.

In de praktijk kunnen de kinderen dan straks zien welke kant de rivier op stroomt en hoe dat komt; grondboringen zetten om te zien  waar het zand en de klei is afgezet, en onderzoeken welke dieren er in de geulen leven. Zo maakten we van de nood een deugd. Een leerlinge maakte de foto boven dit stukje.

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    12 maart 2017 om 10:09

    Hallo Anja, Eigenlijk achteraf niet zo erg, dat het slecht weer was. Zo komen de leerlingen straks al goed geïnformeerd in het veld. Zoals in de oude slogan van de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer.
    Veel plezier met het veldbezoek!
    Groeten, Roelof

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog