www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bijeenkomsten over werk in uitvoering Sallandse Heuvelrug

11 april 2017 boswachters in Overijssel
heidelandschap

Uitkijken over de Sallandse Heuvelrug.

Biodiversiteit. Ecologie & Economie. Industrielandschap. Groene biljartlakens. Herinnering weidevogel vervaagt. Strak getrokken land. Knellende stikstof en fosfaatregels. Milieu. Landschapspijn. Natuur vermest en verpest. (On)redelijk verlangen naar vroeger. Boeren worden uitgemolken. Condoleance register voor koeien. Krokodillentranen of stil verdriet? Veelzeggende woorden of holle frasen? Ze kwamen allemaal voorbij afgelopen week in de media. Natuur en landbouw lijken in brand. Er is wel degelijk wat aan de hand. “Van wie is het landschap?” vraagt Jantien de Boer zich af in Trouw. “Het is van ons allemaal en we moeten het samen terug veroveren.”

zandpad
Karakteristiek zandpad op de Sallandse Heuvelrug

Samen voor een sterkere natuur

En dat samen terug veroveren is ruimte creëren voor economische ontwikkelingen en sterkere natuur. Dat is waarin overheden, natuurorganisaties en ondernemers samenwerken.  Zo ook in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het heidelandschap moet gevarieerder want gevarieerde heide is gezonde heide. Om de unieke kwaliteit van natuur en landschap te behouden en te versterken is ingrijpen nodig. Daarom voeren Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten diverse maatregelen uit om het heidelandschap te herstellen, zoals
– het uitbreiden van de heide op plekken waar nu bos is;
– het inzetten van een schaapskudde afgewisseld met maaien, plaggen en branden van de heide om meer variatie in de heide te krijgen (jong/oud, hoog/laag);
– bijplaatsen van korhoenders om uitsterven te voorkomen;
– kalk strooien om verzuring tegen te gaan.

biodiversiteit
Heideblauwtje op dopheide

In gesprek met omwonenden

Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren verschillende bijeenkomsten om met omwonenden en belangstellenden in gesprek te gaan over deze en ingrijpende maatregelen. De bijeenkomsten vinden plaats op verschillende locaties:
Dinsdag 11 april in Holten: Woody’s, Holterbergweg 11
Woensdag 12 april in Rijssen: Parkgebouw, Oosterhofweg 49
Donderdag 14 april in Nijverdal, Buitencentrum, Grotestraat 281

De bijeenkomsten starten om 19.30 uur met een plenaire presentatie. Daarna staan alle samenwerkende organisaties de aanwezigen persoonlijk te woord bij de verschillende thematafels. Om zeker te zijn van voldoende koffie en thee weten graag vooraf hoeveel mensen wij kunnen verwachten. U kunt zich hier aanmelden.

Al eerder zijn de gemeente raadsleden van Holten-Rijssen, Nijverdal en Nieuw Heeten geïnformeerd over de natuur ontwikkelopgave waar we samen voor staan. Afgelopen donderdag is in Nieuw Heeten de eerste bijeenkomst geweest. Zo’n 50 geïnteresseerden waren aanwezig en spraken hun zorgen en wensen uit. De natuurorganisaties gaan met (een deel van) deze groep verder in gesprek.

Roswitha Rood, adviseur communicatie Overijssel

reageren

geef een reactie

 • Marieke
  12 april 2017 om 10:42

  Beste Andre,
  Een ree is geen ‘bos bewoner’, maar een dier die houdt van een zgn. parkachtig landschap. Kleine bosjes, hier en daar een paar boompjes, wat struweel en lage dekking , dat is ideaal voor reeën. En dat is ook het streefbeeld voor dit deel op de Sallandse Heuvelrug. Het zal zeker geen ‘kale’ heide vlakte worden!
  Uiteindelijk zal het leefgebied voor reeën dus eerder aantrekkelijker dan minder worden.

 • andre kuipers
  11 april 2017 om 19:06

  als er zo veel wordt gekapt waar blijven de reeen dan.
  woon zelf aan de holterweg 93 dus vlak bij het bos

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog