www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Kinderen in de natuur

9 mei 2017 Boswachter Anja Nijssen in Overijssel

Kinderen en natuur. Een gouden combinatie. Niet alleen voor nu, maar ook voor onze toekomst.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan hoe belangrijk het is om kinderen van jongs af aan in contact te brengen met de natuur. Spelen, ravotten, leren, beleven, grenzen verleggen, sociale interactie. En ervaring hiermee is er al volop zoals u kunt zien in het filmpje bij dit blog (Children are running wild in the mud, climbing high into trees and playing with knives, but no one is telling them off. This is kindergarten… Danish-style.)

Natuur heeft een positieve invloed op tal van lichamelijke en verstandelijke aandoeningen zoals depressie, ADHD, beperkte mobiliteit of stress. Staatsbosbeheer omarmt daarom verschillende natuurprogramma’s waaronder NatuurWijs. Kinderen gaan in dit programma samen met boswachters de natuur in. Hart, hoofd en handen worden aangesproken tijdens een dagdeel of hele dag in de natuur.

Hoe een balletje kan rollen

Tijdens een spontane ontmoeting in de Duursche Waarden met een docente van ZML school De Zonnehof in Raalte ontstond, gewoon bij het toegangshek, een inspirerend gesprek. Al pratende maakten we binnen 5 minuten een programma om de leerlingen een dag mee naar buiten te nemen. Samen met de struinnatuur van de Duursche Waarden, de steenovens, de klimtoren, de IJssel en de mogelijkheden van het Infocentrum en onze gezamenlijke kennis en ervaring was een belevenisdag buiten in theorie snel gemaakt.

Een jaar later was het dan daadwerkelijk zo ver. Om kennis te maken met de leerlingen verzorgde ik samen met een vrijwilliger eerst een theorieles in de klas. Geweldig. Wat een enthousiasme. En wat een fijne en veilige sfeer in de school. Riviernatuur, dieren en planten, bergen en zee, klei en zand. Het kwam allemaal aan bod.

Samen grenzen verleggen

En enkele weken later gingen we dan écht naar buiten! Van de docente hoorde ik dat de buitendag al dagen hét gespreksonderwerp was. Gelukkig was vorige week het weer goed. Fris en bewolkt maar droog. De leerlingen en begeleiders hebben genoten! Van de ontvangst in het Infocentrum tot en met de heerlijk vies makende schepnetjes activiteit op het einde van de dag. Het programma was dan ook zeer gevarieerd en rekening houdend met de mogelijkheden van de kinderen.

overtocht
overtocht met Kozakkenveertje in groepjes

Ik vond het geweldig mooi om te zien hoe heerlijk de kinderen het buiten zijn ervoeren. Hoe ze elkaar hielpen met een rolstoel of als iemand moe was. Hoe kinderen grenzen verlegden door tóch helemaal bovenin de uitkijktoren te klimmen. Hoe geduldig en opgetogen er gewacht werd op het Kozakkenveertje om in groepjes de IJssel overgezet te kunnen worden. Hoe lichamelijke energie omgezet werd in verwondering over het vinden van klei met een grondboor. Of het elkaar helpen in de donkere steenoven op zoek naar vleermuizen.  Een heerlijke belevenis was ook het samen op het gras van camping De IJsselhoeve lunchen met een vuurkorf en met door een collega gesneden stokken voor gebakken broodjes en warme marshmallows.

Wordt vervolgd

U kunt zich vast voorstellen dat deze dag een vast vervolg gaat krijgen in het onderwijs. Voor deze school en voor de andere scholen die we in contact mochten brengen met de natuur. Zoveel vaardigheden, sociale interactie, beleving, saamhorigheid en kennisoverdracht door actief te zijn werd hier in één dag bij elkaar gebracht. Wetenschappelijke rapporten zijn nodig voor de onderbouwing. Maar in de praktijk wisten we het al lang. Kinderen en natuur zijn een gouden én een natuurlijke combinatie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog