www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Onze vrijwilligers gaan er weer tegenaan!

17 september 2017 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Vrijwilligers aan het werk op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Adri Kodde

Vrijwilligers aan het werk op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Adri Kodde

Veel vrijwilligers van Staatsbosbeheer gaan deze maand weer aan de slag. Zaterdag werd er door een kleine club vrijwilligers hard gewerkt op de Sallandse Heuvelrug. Maar met een kleine club kun je toch heel wat werk verzetten in een korte tijd. Boswachter Kees Jan vertelt meer over vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer. Interesse? Je bent van harte welkom!

De mannen en vrouwen van de verschillende vrijwilligersgroepen starten rond deze tijd weer met hun werkzaamheden voor Staatsbosbeheer. In de zomer ligt het werk voor velen stil. In verband met de vakanties, maar ook in verband met het broedseizoen. We hebben afgesproken dat we dan zo min mogelijk verstorende werkzaamheden in de natuur uitvoeren. Maar vanaf nu gaan onze vrijwilligers dus weer aan de slag!

Vrijwilligers in alle soorten en maten

Afgelopen weekend ging de zaterdaggroep op de Sallandse Heuvelrug weer van start. Deze vrijwilligers helpen ons met o.a. het beheer van de heide, door dennen te trekken en berken te zagen. Er zijn tal van vrijwilligersgroepen actief bij Staatsbosbeheer in Overijssel. Enkele honderden vrijwilligers trekken er regelmatig op uit om in de natuur aan het werk te gaan. En dan niet alleen om ons te helpen met het beheer van de natuur, maar ook in de voorlichting en educatie zijn er talloze vrijwilligers die zich voor Staatsbosbeheer inzetten. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vrijwilligers die de boswachters helpen met inventarisatie en monitoring van planten, vogels, insecten, en andere soorten.

We krijgen ook regelmatig verzoeken voor een korte vrijwilligersklus. Dan is er een school, vereniging, kerk of bedrijf die een dag of dagdeel wil werken in de natuur. In de meeste gevallen werken we daar graag aan mee. In overleg met de aanvrager stellen we een mooi werkprogramma vast, zoeken een locatie waar de groep aan de slag kan en we zorgen natuurlijk dat er voldoende gereedschappen zijn.

Zaterdag ging ik op pad met een kleine, maar zeer gemotiveerde groep van ‘De Levensbron’. Lekker een paar uurtjes aan het werk op de heide aan de Holterweg in Nijverdal. Er werd hard gewerkt, maar er was ook nog tijd voor een gezellig praatje en het bouwen van een hut. Halverwege de ochtend dronken we koffie en thee en was er een stroopwafel, van het merk Kanjer. Want Kanjers zijn het, onze vrijwilligers!

Vrijwilligers aan het werk op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Adri Kodde
Vrijwilligers aan het werk op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Adri Kodde

Proeven aan vrijwilligerswerk in de natuur?

Mooi om te zien hoeveel werk je in een paar uur met elkaar kunt verzetten! Mocht je er voor voelen je éénmalig of vaker in te zetten in de natuur? Neem contact met mij of mijn collega’s op. We vertellen je graag meer over vrijwilligerswerk bij Staatsbosbeheer. En wil je graag een keer proberen of het wat voor je is? Hou 4 november dan vrij in je agenda. Op die dag is namelijk de Natuurwerkdag. Op meerdere locaties in de provincie kun je dan proeven aan het vrijwilligerswerk in de natuur!

Jij komt toch ook? Klik hier om je aan te melden!

 

Ik zie je graag binnenkort buiten!

Boswachter Kees Jan

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog