www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Dat gaat naar Den Bosch toe…..

11 oktober 2017 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
materieel

Foto: Arie Rouwhof

Op de Sallandse Heuvelrug kunt u zomaar groene en witte vlaggetjes midden in de heide tegenkomen.
De eerste passanten hebben al over de bedoeling hiervan gefilosofeerd. Zouden dit korhoennesten zijn? Of de nieuwe aanvliegroute voor luchthaven Lelystad? Of komt er een crossloop dwars door de heide?

Niets hiervan is waar.

De vlaggetjes staan er als markeringspunten om de heide te maaien of te chopperen*. Het zijn 7 kleine oppervlakten van in totaal 7 hectare heide in de Wolfsslenk, Holterheide en op de heide bij Twilhaar.

Oude heide

Het maaien en chopperen van heide doen we al jaren lang als één van de maatregelen om variatie te houden in oude heide en jonge heide. De oude heide vormt een prima beschutte plek voor op de grond broedende vogels. Op de jonge heide komen veel insecten af.

Ook deze keer gaat het om het aanbrengen van variatie in de heide. Het maaisel van de oude heide is geen afval. In tegendeel. Dit keer gaat de gemaaide heide naar een golfbaan in de buurt van Den Bosch. Rondom de golfbaan wordt een natuurlijke omgeving aangelegd met heide van onze Sallandse Heuvelrug. De zaden die uit het heidemaaisel vallen zullen ontkiemen en over 2 tot 3 jaar zorgen voor een mooie paarse omgeving rondom de groene banen.

paar en groen
Een golfterrein met heide. Foto via Google.

Liedje

Spontaan schiet mij een heel oud liedje te binnen: “Dat gaat naar Den Bosch toe……”

 

* Maaien: heide wordt boven de grond afgemaaid. Chopperen: het verwijderen van heide en een deel van de bovenste humuslaag.

Vorig jaar is er heidemaaisel gebruikt voor biofilters. Zie mijn blog Hulde aan de bacteriën.

reageren

geef een reactie

  • Redactie
    11 oktober 2017 om 17:17

    @Klaas: * Maaien: heide wordt boven de grond afgemaaid. Chopperen: het verwijderen van heide en een deel van de bovenste humuslaag.

  • klaas
    11 oktober 2017 om 16:51
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog