www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Natuurwerkdag in Overijssel

9 november 2017 boswachters in Overijssel
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag 2017

Huh? Watte? De wekker gaat om 6 uur op zaterdagochtend 4 november. Nou ben ik van nature geen ochtendmens, dus het duurt even voordat ik me realiseer waarom ik op moet staan terwijl het nog donker is. Het is vandaag landelijke Natuurwerkdag en ik wordt om 8 uur verwacht bij onze werkschuur in Hezingen.

In het Springendal doet Staatsbosbeheer Twente dit jaar samen met Landschap Overijssel mee aan de Natuurwerkdag. Sinds vorig jaar is de werkschuur in Hezingen ons gezamenlijke onderkomen, en ook in het gebied zijn we buren; het Springendal (Staatsbosbeheer) grenst aan het Dal van de Mosbeek (Landschap Overijssel). Deze gebieden zijn bij elkaar ca. 700 ha groot met daarin een aantal bijzondere planten- en diersoorten. Vandaag gaan we aan de slag voor het vliegend hert.

Het vliegend hert is een van de grootste kevers van Europa en kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 cm. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes. Deze zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. In het Dal van de Mosbeek komen ze nog steeds voor en door het vrijmaken van een corridor hopen we dat het vliegend hert ook weer terugkomt naar het Springendal.

Zo’n 80 vrijwilligers zijn vol enthousiasme aan de slag geweest om in een dichtgegroeide houtwal weer te zorgen voor wat licht en lucht en om te zorgen dat het open gebied tussen de beide dalen ook mooi open blijft door alle jonge boompjes te verwijderen.

Het was heel vroeg, maar ik ben toch blij dat de wekker ging en dat ik er bij was.

Janet Nijholt, boswachter publiek Twente


Ook in onze andere gebieden in Overijssel zijn er veel mensen hard aan het werk geweest:

Boswachterij Hardenberg

Bekijk hier het beeldverslag van de Natuurwerkdag in Hardenberg.


Sallandse Heuvelrug

De Natuurwerkdag op de Sallandse Heuvelrug was een succes. Ruim 30 mensen hielpen ons weer een dag mee op de heide. In de Wolfsslenk werden door jong en oud Grove dennen en Berken verwijderd. Dit om het dichtgroeien van de heide te voorkomen. Natuurlijk waren onze vaste vrijwilligers van de partij, maar ook een aantal leden van de pas opgerichte Junior Rangers schoten ons te hulp. Na een aantal uur werken was het fijn dat er heerlijke snert klaar stond. De pannenkoeken konden de goedkeuring van de aanwezigen ook wegdragen. Tegen 15 uur stopten we met werken en konden we genieten van een prachtig vrij uitzicht over de heide. Al met al dus weer gezellige dag met mooi weer, waarin veel werk is verzet.

Namens de boswachters van Staatsbosbeheer Salland bedankt,
Ruud, Wilko, Arie & Kees Jan


Boswachterij Staphorst

Om ervoor te zorgen dat deze dag goed verloopt moet er van tevoren wel het een en ander worden geregeld. Met behulp van leerling boswachter Elmar heb ik dit aangepakt in de boswachterij Staphorst.
Vanaf de Vijverweg hebben we de locatie bewegwijzerd. Omdat het weer in deze tijd onvoorspelbaar is heb ik twee tenten met tafels en banken geregeld. Ik heb contact gelegd met de vrijwilligers om met hen een goede locatie te bepalen. Zij helpen zelf buiten het broedseizoen ook wekelijks mee ‘heide te schonen’ in de boswachterij Staphorst. Van die kennis kon ik ook nu dankbaar gebruik maken en zij hebben dan ook deelnemers begeleid met de werkzaamheden op de heide.

Daar werden jonge naald en loofboompjes verwijderd. Het gereedschap en de handschoenen waren beschikbaar gesteld door Landschap Overijssel. De scouting Nieuwleusen deed, zoals elk jaar, ook nu weer mee. Daarnaast waren er nog vaders en moeders met zoon(s) en/of dochter(s), een paar onvermoeibare jongens en een broer en zus voor maatschappelijke stage van de partij. In totaal zo’n 45 deelnemers.
Een van de vrijwilligers zorgde voor voldoende koffie, thee, limonade en ook voor de lunch werd gezorgd. En bij buiten werken gaat dat er wel in.

Ik zag dat iedereen lekker actief bezig was, ieder in z’n eigen tempo. Er werden heel wat boompjes verwijderd en die werden verspreid op grote bulten gelegd die later zullen worden afgevoerd.
Mede dankzij het prachtige weer was het een geslaagde dag waarbij iedereen met trots het resultaat kon aanschouwen waaraan zij hebben bijgedragen.

Jos Kloppenburg, boswachter publiek Vechtdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog