www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Over keversnoepers en hoogtepoepers

1 december 2017 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
hoog

Foto: Ine Nijveld

In de tijd dat de mens nog in dierenvellen gehuld met pijl en boog op jacht ging was alles nog aardig in evenwicht, maar helaas…. De mens ontwikkelde zich…en de ‘beschaving’ werd een feit.

N35

Ik loop samen met een raadslid van gemeente Hellendoorn op het ecoduct van de Sallandse Heuvelrug. Onder ons door razen de auto’s op de N35. Bij Zwolle is de verbreding van deze weg naar 4 banen al een feit en hier zal het binnen afzienbare tijd ook gebeuren. Gelukkig is over de N35 tussen Haarle en Nijverdal een ecoduct gebouwd. Het bouwwerk is zodanig ingericht dat dieren hier veilig naar de overkant kunnen. Mijn bezoek vraagt of het vaak gebruikt wordt en door wie… we gaan op zoek…..

Sporen

Als snel vinden we verse prenten (pootafdrukken) van reeën. Het moeten er meerdere zijn geweest en de sporen zijn nog vers. Terwijl ik vertel dat er vorig jaar meerdere zangvogels in de struiken op het ecoduct zaten te broeden, lopen we langs plekken met hazenkeutels en stuiten we op een flinke drol. Deze drol glimt blauw en groen. Het zijn schildjes van mestkevers die niet door het lichaam opgenomen worden, maar weer worden uitgepoept. Enthousiast gaan we door de knieën want het vermoeden ontstaat dat het hier om vossen- of dassenpoep gaat. Vooral dassen zijn dol op mestkevers!

poep met keverschilden
Foto: Dennis op den Dries

Weer wat verder komen we bij een heus kunstwerkje. Hier heeft een dier bovenop een klein dennetje gepoept (zie foto helemaal bovenaan). Dieren doen dat vaker. Als ze hun uitwerpselen hoog deponeren dan lijken ze groter. Machogedrag dus. Een vos is echt zo’n ‘hoogtepoeper’. Zijn uitwerpselen zijn ook te herkennen aan de gedraaide punt.

Goed, voor ons hebben hier dus recent reeën, hazen, vossen en dassen gelopen.  Ook kleinere dieren steken hier over en volgen de speciaal hiervoor aangelegde houtwallen. Libellen, vlinders en allerlei kleine insecten vliegen via de stobben. Vleermuizen volgen hun voedsel (insecten) dus vliegen ook via de stobben. Muisjes zullen niet snel een open vlakte kiezen, maar volgen de beschutting van het hout en struiken. Roofvogels volgen op hun beurt de muizen weer. Ook kikkers, salamanders en hagedissen steken over.

Rust

Dat er volop gebruik gemaakt wordt van het ecoduct door verschillende dieren is wel duidelijk. Ook monitoringsgegevens en camerabeelden bevestigen dit. Het is een prachtige verbinding dat eerst over de weg heengaat en daarna onder het spoor door. Het is de ‘beschaafde mens’ die met aanleg van infrastructuur, het de dieren haast onmogelijk maakt om zich veilig door het land te verplaatsen. Gelukkig kunnen we met de bouw van deze ecoducten onze schade weer een beetje goedmaken en natuurgebieden met elkaar verbinden. Dit werkt alleen als dieren daar in alle rust kunnen oversteken!

Helaas komen we ook meer bekende afdrukken tegen; die van een paard! Er moet hier een ruiter zijn geweest. “Verdorie dáár is het ecoduct niet voor” zeg ik geërgerd, maar dan zie ik iets bewegen in het bos verderop…. Was dat nou een rode mijter?

reageren

geef een reactie

 • Ine Nijveld
  2 december 2017 om 20:11

  Beste Klaas,
  Ik denk dat de poep op de foto van een vos is. Zowel vossen als dassen maken gebruik van het ecoduct, net zoals de andere dieren die ik noem. Dat is de strekking van het verhaal!
  Inhoudelijke opmerkingen zijn prima. Reageren op de persoon onder telkens een ander pseudoniem niet!

 • Klaas
  2 december 2017 om 18:45

  Maar jij denkt nog steeds dat die mest op je foto van een das is beste boswachter? Dan miet je echt eens wat meer en beter studie maken van diersporen! Beste Ine, zowel de keutels als de lossere delen mest zijn echt van een vos en niet van een das zoals jij blijkbaar ons wil doen geloven! Iets niet weten is niet erg maar je moet wel de juiste info verstrekken mevrouw de boswachter!

 • Ine Nijveld
  1 december 2017 om 20:47

  Dag Jan en Klaas. Hartelijk dank voor jullie reactie. Zowel vossen als dassen eten graag kevers en inderdaad Klaas, meestal leggen dassen hun uitwerpselen in putjes, latrines genaamd.

 • Klaas
  1 december 2017 om 20:23

  De keutels met mestkevers zijn niet van dassen hoor maar van een vos. Vossen eten ook graag mestkevers. Dassen eten nu veel maïs en die keutels zie je echt niet zo. Dassen graven daar voor mestputjes

 • Jan Katsman
  1 december 2017 om 15:25

  Leuk, die drollen met keverschildjes vind ik vaak in het Leersumse Veld, maar wist niet dat die van een das konden zijn. Die wonen hier wel, dus….

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog