www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Als je even niet oplet…

28 maart 2018 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
kuiken

Foto: Herman Bruggink

Ineens is het zo ver…. Je weet dat het een keer komt… dat ze volwassen worden en het huis uitgaan… maar dat het nog lang niet zover is. Maar dan…..als je even niet oplet… is het een feit, staat ze voor je en zegt: “mam ik ga samenwonen”.

En daar ging ze dan… een koffer vol kleren en een paar dozen met studieboeken moesten worden verhuisd en dochterlief was vertrokken. Haar jongere zus zag haar kans schoon en verhuisde naar de grotere vrijgekomen slaapkamer.

Middelveen-Overtoom

Daar denk ik aan als ik op deze eerste lentedagen in Middelveen-Overtoom, aan de flanken van de Sallandse Heuvelrug loop. Dit voormalig agrarisch gebied aan de rand van Rijssen is sinds een paar jaar weer natuurgebied geworden en de weidevogels weten het goed te vinden. Het is er in de winter erg nat en in de zomer vallen de meeste delen droog.
De eerste kieviten hebben een partner gevonden en zijn inmiddels druk aan het bouwen van een nest. Tureluurs zijn ook al terug en lopen zenuwachtig heen en weer in het water.
Ook de Grutto’s hebben ons land weer gevonden. Zij hebben de reis vanuit West-Afrika weer doorstaan en komen helemaal hier uitgerekend in ons kleine Nederland broeden. Dit plas-dras gebied is ideaal voor vele weidevogels waar de Grutto er één van is. Door het verdwijnen van dit soort moerasachtige plekken is het aantal Grutto’s (zoals zoveel weidevogels) de laatste jaren drastisch verminderd. Land is in cultuur gebracht als grond voor de intensieve landbouw; groene velden waar intensief wordt bemest, gemaaid en ontwaterd. Geen bloemen of kruiden, dus ook geen insecten te vinden. Daarbij zijn de leefgebieden voor weidevogels kleiner geworden door versnippering.

Eigen nest

Op deze 155 hectare kunnen ze naar hartenlust een eigen nest bouwen en hun jongen grootbrengen. Er wordt hier pas gemaaid als de jonge vogels groot zijn. Het maaisel wordt afgevoerd om het gebied schraler te maken, dat wil zeggen dat de voedingsstoffen in de bodem meer in balans komen. In het gebied is één zandweg tijdelijk afgesloten om deze grote kraamkamer rust te geven.
De Grutto maakt een ondiep kuiltje waar de eieren, vaak 4 stuks, ingelegd worden. Het half lange gras biedt straks een prima schuilplaats voor de pas uit het ei gekomen kuikens.
Ben benieuwd of ook dit jaar weer de watersnip en de gewone gele kwik hier gaan broeden. En of de lepelaars hier weer komen foerageren.

Ik neem me voor om hier regelmatig even te komen kijken. De Grutto kuikens zullen snel groot en sterk moeten zijn om in juli mee terug te kunnen vliegen naar Afrika. Het jaar erop zullen zij dan weer terugkomen om hun eigen nest te bouwen.
Wat gaat dat snel, ze hebben nauwelijks tijd om fatsoenlijk te puberen en dan zijn ze volwassen…net als kinderen… als je even niet oplet….

Op kraamvisite

Mocht u ook van dit prachtige gebied en de vogels willen genieten dan kunt u dit doen vanaf de Geskesdijk, de Rietweg of de Katoendijk in Rijssen. Met verrekijker en telelens kunt u genieten zonder de vogels te verstoren.

 

reageren

geef een reactie

  • Roelof Heringa
    28 maart 2018 om 21:04

    Hallo Ine, Leuk stukje om te lezen en geweldig dat hier na zoveel jaar van overleg en voorbereidingen een nieuw reservaat ligt. Een lang gekoesterde wens die is uitgekomen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog