www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Gastblog Julian Overweg: Nachtvlinderen

26 juni 2018 boswachters in Overijssel
nachtvlinder

Berkenhermelijnvlinder - Julian Overweg

Witsnuitpopulierenbladroller, Moeraswalstrospanner, Dubbelstipvoorjaarsuil, Berkenhermelijnvlinder, Pauwoogpijlstaart…

Vanaf april 2018 onderzoekt Nachtvlinderen Oost-Nederland de soortensamenstelling in de Rheezermaten. Samen met Staatsbosbeheer is er een plan opgesteld voor maandelijkse inventarisatienachten. Er zijn drie punten op de kaart gezet en elke maand schuiven we door naar de volgende. Die drie punten bevinden zich elk bij blauwgrasland en daarvan gaan we een zo compleet mogelijke soortenlijst noteren. Het gaat een meerjarenproject worden, want ook bij nachtvlinders is er sprake van vliegperiodes.

De Vroege spanner, Tweestreepvoorjaarsuil en Eikenpurpermot zijn drie vroege soorten die daarom wel in april het nachtvlinderlaken bezochten, maar niet meer in mei. Om de lijsten van de drie punten te kunnen vergelijken zal er dus in april 2019 op een ander punt gevlinderd worden dan in april 2018 (en 2020).

Triangelbladroller

Overigens ligt het zwaartepunt van de te verwachten soortenaantallen in mei, juni, juli en augustus. Hoewel een lijst van 16 soorten in de tweede week van april zeker niet slecht is, waren het er op de nachtvlinderavond van 25 mei rond de 90!

De absolute knaller van het onderzoek tot dusver is de Triangelbladroller (Aethes triangulana). Sylvia de Vries merkte het eerste exemplaar op en later werd er nog eentje gevonden. Nachtvlinderend Nederland vermoedde dat de soort al enige tijd was uitgestorven in ons land. Er is überhaupt maar een handjevol waarnemingen bekend. Dat er nu twee exemplaren opduiken betekent dat er mogelijk toch nog een populatie bestaat en die bevindt zich gewoon bij ons, in de gemeente Hardenberg. Super!

nachtvlinder
Triangelbladroller – Sylvia de Vries

Nationale Nachtvlindernacht

De nachtvlinderwerkgroep van IVN-Hardenberg (onderdeel van het bovengenoemde samenwerkingsverband “Nachtvlinderen Oost-Nederland”) organiseerde samen met Staatsbosbeheer een vlinderavond in het weekend van de Nationale Nachtvlindernacht die van 22 t/m 24 juni plaats vond. Gedurende dit jaarlijks terugkerende evenement -op initiatief van de Vlinderstichting & Werkgroep Vlinderfaunistiek– kun je op locaties verspreid over het hele land meedoen met het nachtvlinderen.

Voor de komende twee jaar (2019 en 2020) zijn datums voor dit evenement ook al bekend; klik hier voor meer informatie over de Nationale Nachtvlindernacht.

reageren

geef een reactie

  • Lonneke Klein-Aarts
    15 april 2020 om 07:49

    Prachtige mot. Nog nooit gezien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog