www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Start verkiezing Groene Twinkeling!

1 november 2018 boswachters in Overijssel

Heideblauwtje (Plebejus argus)

Het bedrijf uit Overijssel met de grootste inzet voor biodiversiteit maakt kans op de Groene Twinkeling, de groenste prijs voor ondernemend Overijssel. Bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van biodiversiteit kunnen zich de hele maand november inschrijven via www.groenetwinkeling.nl. Een ander bedrijf aanmelden mag ook!

De Groene Twinkeling staat voor een economische en ecologisch vitale toekomst en ze stimuleert bedrijven zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving. Bedrijven die in aanmerking komen nemen maatrelen ten behoeve van biodiversiteit of zetten zich op een andere manier hiervoor in. Moeilijk? Een bedrijf kan al eenvoudig een bijdrage leveren door bijvoorbeeld op het bedrijventerrein biodiversiteit tastbaar te maken. Dat kan door het zaaien van wilde inheemse bloemen of het planten van bomen en struiken. Bedrijven die langer bezig zijn met biodiversiteit hebben dat in de hele werkwijze geïntegreerd. Denk daarbij aan de materialen die gebruikt zijn bij de bouw van een nieuw kantoorpand, onderzoek naar het vervangen van hun huidige producten door producten gemaakt op natuurlijke basis of aandacht voor biodiversiteit bij productieteelt. Want vrijwel alles wat we eten, is direct of indirect te herleiden tot biodiversiteit. Veel vormen van recreatie en toerisme draaien voornamelijk om natuur. Biodiversiteit vertegenwoordigt een enorme economische waarde.

De VN-Biodiversiteitsconventie verwoordt het als volgt: “Minstens 40 procent van de wereldeconomie en 80 procent van de behoeften van arme bevolkingsgroepen is afhankelijk van biologische hulpbronnen. Bovendien: hoe rijker de biodiversiteit, hoe groter de kans op medische ontdekkingen, economische ontwikkeling en aanpassing aan nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering.”

De Groene Twinkeling Award (Guido Orsetti) voor de ondernemer uit Overijssel die als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden.

De prijs

Een vakjury beoordeelt de inzendingen en maakt 5 december de drie genomineerde ondernemers bekend. De winnaar van de GT-award (ontwerp van kunstenaar Guido Orsetti) kan rekenen op een groen podium en mag een jaar lang vergaderen in de natuur. De winnaar van vorig jaar is Bakker Slatman uit Hardenberg: “We boeren in harmonie met de natuur, daar werken we hard voor. Dat dit gezien en erkend wordt, daar zijn wij ontzettend blij mee!” Woensdag 23 januari 2019 wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens de feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst op de Sallandse Heuvelrug.

Pleit ook voor biodiversiteit. Doe mee!

Door verzuring (ammoniak en stikstofoxiden), verdroging en versnippering verdwijnen planten en dieren uit onze leefomgeving. Natuurorganisaties en Groene Twinkeling bedrijven uit Overijssel zetten zich samen in om deze achteruitgang van biodiversiteit een halt toe te roepen. Hoog tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen en biodiversiteit te beschermen. Zet jij je daar ook voor in? Doe dan mee en schrijf je in voor de Groene Twinkeling 2019!

Winnaars afgelopen jaren

2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Ecologisch landbouwbedrijf Overesch uit Raalte
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaalaanbieder van vloersystemen
2014: Vechtdalhoeve uit Ommen, combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham

Foto van de genomineerden en winnaar van vorig jaar
Foto van de genomineerden en winnaar van vorig jaar: Henk en Hilly Pelleboer uit Mastenbroek (links), de winnaar bakker Johan Slatman en zijn vrouw Riny uit Hardenberg (midden), Eef en Jennie Stel van de gelijknamige kwekerij uit Dalfsen (rechts).
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog