www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Wilde Stad Café Zwolle slaat aan

21 januari 2019 Boswachters in Overijssel

Het eerste Overijsselse Wilde Stad Café is een feit. De goedbezochte en inspirerende talkshow over groen in en om stedelijk vond afgelopen woensdag plaats in de sfeervolle brasserie Hofvlietvilla in Zwolle. De onderwerpen en de gesprekken met de verschillende tafelgasten en de 75 deelnemers waren boeiend en inspirerend. Dit in combinatie met afwisselende filmfragmenten en muziek, maakte het Wilde Stad Café een succes.

Te gast aan tafel waren onder andere Ignas van Schaick (maker van de gelijknamige film), Monique van Haaf (gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen van de provincie Overijssel), Theo de Rooij (ex prof wielrenner en programmaleider 365 dagen fietsen in Overijssel), Michiel van Willigen (wethouder gemeente Zwolle met portefeuille gezondheid en jeugd), Mark Broekhuijsen (projectontwikkelaar), Henk van Voornveld (Marketing Oost) en Herman Brink namens Staatsbosbeheer.
De tafelheren en dame spraken over de meerwaarde en positieve invloed van groen in de stad. De onderwerpen die de nodige aandacht kregen tijdens de tafelgesprekken waren gezondheid, biodiversiteit, bereikbaarheid, stedelijke verdichting, welzijn, recreatie en klimaatadaptatie.

Natuur dichter bij de mensen
Er is in de steden en dorpen al veel waardevolle natuur aanwezig, maar dat is bij veel bewoners niet bekend. Mark Broekhuijsen pleit er daarom voor de natuur nog veel meer in de etalage te zetten: “Hoe meer mensen natuur in de stad herkennen, hoe meer waardering ervoor is. Met kennis en enthousiaste hulp van natuurkenners krijg je als ontwikkelaar plezier in ‘natuurvriendelijk’ bouwen in de stad.” Kennis van de natuur is belangrijk maar het beleefbaar maken natuurlijk ook. Zwolle is een groene stad met een goede fietspadenstructuur. Volgens wethouder van Willigen van Zwolle: “Je bent in Zwolle overal sneller met de fiets dan met de auto. Maar het kan altijd nog beter.“


Belofte
Er zijn veel goede intenties uitgesproken en belofte maakt schuld. “Wat we gezamenlijk eerst oppakken is dat we een groene verbinding gaan creëren van hartje Zwolle naar de IJssel. Een prachtige recreatieve beleving voor fietsers en wandelaars en waar ook otters en vleermuizen van profiteren. We verwachten de feestelijke opening van dit Engelenpad over 5 jaar. Hoe mooi is dat!”, zegt Elke Kunen van Staatsbosbeheer. Wim Coster sluit de avond met een voordracht over Zwollenaar Baron ‘op klompen’ Sloet tot Oldhuis, al 150 jaar geleden een actieve belangenbehartiger voor meer natuur en samenwerking in en om de stad.


Samenwerking
Het Wilde Stad Café is geïnspireerd op de film de Wilde Stad die een jaar geleden in première ging in Amsterdam. (Zie hier de trailer.) Het initiatief van het café komt van Staatsbosbeheer. Voor de realisatie van dit café in Overijssel hebben Staatsbosbeheer, provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en de makers van de film de handen ineen geslagen. In navolging op de provincies Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland.

Foto’s: Jeroen den Hartog, boswachter IJsselvallei. Volg boswachterjeroen (insta) en op twitter @JeroenBosw8er

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog