www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een woonwagen voor oeverzwaluwen

23 januari 2019 boswachters in Overijssel
Oeverzwaluw

In Twente ligt een piepklein natuurgebiedje. Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt: het Zoekerveld. Het Zoekerveld ligt vlakbij het dorp Saasveld dat bij de gemeente Dinkelland hoort.

In dat piepkleine stukje natuur is het best druk. Met name voor vogels is het een aantrekkelijke plek, zo ook voor de oeverzwaluw.

Broeden in Nederland

De oeverzwaluw is een zangvogel uit de familie van (de naam zegt het al) zwaluwen. Hij behoort tot de meest wijdverspreide zwaluwsoorten en is te vinden in waterrijke gebieden, waar hij zich voedt met kleine insecten en broedt in zelf gegraven tunnels in rivieroevers.
Volgens Sovon Vogelonderzoek Nederland steeg het aantal broedparen in Nederland in de periode van 1985 tot 2000 naar ongeveer 22.500 broedparen, maar neemt het aantal aan het begin van de 21e eeuw langzaam af. Een van de redenen hiervoor is het verdwijnen van natuurlijke oeverwanden.
Op dit moment overwinteren de oeverzwaluwen in de Sahel regio, maar de eersten zullen in maart naar Nederland komen om te broeden.

in vlucht

Woonwagen?

Vorig jaar heeft Natuur- en Vogelwerkgroep ‘De Grutto’ in samenwerking met Staatsbosbeheer een mobiele oeverzwaluwwand geplaatst. Dit is een soort woonwagen, bekleed met leem, die aan de voorkant nestingangen heeft. Achter deze ingangen, in de woonwagen, zitten de nestkasten in een soort stellingkast. Je kunt aan de achterkant via een deur naar binnen, waardoor de nestkasten gemakkelijk bereikbaar zijn. Dit is enorm handig voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld bij het ringen van de vogels. Daarbij wil de Natuur- en Vogelwerkgroep deze mogelijkheid ook heel graag gaan gebruiken voor educatieve activiteiten met natuurjeugdgroepen of schoolklassen

mobiele zwaluwwand

De huisvesting is dus prima geregeld in dit mooie stukje natuur. Wij zijn heel benieuwd of de oeverzwaluwen het hiermee eens zijn aankomend voorjaar.

Janet Nijholt, boswachter publiek Twente

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog