www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Over bosbeheer en bomenkap Sallandse Heuvelrug

27 maart 2019 Boswachters in Overijssel

Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, en wij Nederlanders zijn gek op natuur, en dan vooral op bomen. Staatsbosbeheer kapt bomen dan ook niet zomaar, we hebben hier een aantal redenen voor.

Ine Nijveld, boswachter op de Sallandse Heuvelrug, legt graag aan je uit wat in haar gebied de drie voornaamste redenen zijn.

Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. En omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie in Nederland. Kap is ook nodig voor de veiligheid, zoals in het geval van de letterzetter. Aangetaste bomen kunnen plotseling omvallen en dat willen we natuurlijk voorkomen. En het is nodig om bomen te kappen om een bos om te vormen naar andere natuur, voor instandhouding van de biodiversiteit. Niet alleen omdat we ons verantwoordelijk voelen voor het behoud van planten- en diersoorten, maar ook omdat er internationale afspraken zijn over biodiversiteit. Overigens werken we altijd volgens de duurzaamheidsprincipes van FSC en Gedragscode Bosbeheer. Lees hier meer over de verschillende redenen voor houtkap. En boswachter Kees Jan Westra gaat in zijn boswachtersblog, dat deze maand al eerder verscheen, uitgebreider in op een kleine kevertje met grote gevolgen.

reageren

geef een reactie

 • Simon
  16 april 2023 om 19:16

  Als je google maps uw gebied bekijkt dan niet normaal hoeveel open plekken je ziet….

  • Boswachters
   24 april 2023 om 13:04

   Beste Simon, dank voor je interesse voor heidelandschap in het algemeen en de Sallandse Heuvelrug in het bijzonder. Wat bedoel je met je opmerking en voor wie is die bestemd? De Sallandse Heuvelrug is 5300 hectare groot waarvan 3800 hectare bos is en 1500 hectare heide. In de heide zijn inderdaad kale plekken, dat zijn zandplekken speciaal voor onder andere hagedissen en andere reptielen. De Sallandse Heuvelrug wordt samen beheerd door particulieren, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. En de wegen en bermen worden beheerd door de gemeenten. Meer informatie vindt je ook op http://www.overijssel.nl/sallandseheuvelrug

  • r.rood@staatsbosbeheer.nl
   24 april 2023 om 13:04

   Beste Simon, dank voor je interesse voor heidelandschap in het algemeen en de Sallandse Heuvelrug in het bijzonder. Wat bedoel je met je opmerking en voor wie is die bestemd? De Sallandse Heuvelrug is 5300 hectare groot waarvan 3800 hectare bos is en 1500 hectare heide. In de heide zijn inderdaad kale plekken, dat zijn zandplekken speciaal voor onder andere hagedissen en andere reptielen. De Sallandse Heuvelrug wordt samen beheerd door particulieren, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. En de wegen en bermen worden beheerd door de gemeenten. Meer informatie vindt je ook op http://www.overijssel.nl/sallandseheuvelrug

  • Landhorst
   3 september 2023 om 14:13

   De heide is een soort van ziekelijke melkkoe voor Staatsbosbeheer dat tart met elke vorm van gezond verstand. Meer dan zestig milieuclubs eisten dat Staatsbosbeheer zou stoppen met bomen kappen. Het eerste tastbare resultaat van de klimaattop in Glasgow was een akkoord om ontbossing aan te pakken (2021). Wat doet Staatsbosbeheer (2023), die verschuilt zich achter de pro-kappen ‘wetenschapper’ Frits Mohren, die notabene op hun eigen loonlijst stond (belangenverstrengeling). Resultaat: Maandag 4 september 2023 wordt begonnen met het kappen van tientallen hectares prachtige bospercelen aan de westkant, nabij Nieuw Heeten. De zoveelste aanslag op het bosgebied van de Sallandse Heuvelrug en de daar aanwezige diersoorten. In de wetenschap dat het bosoppervlak in Nederland tussen 2013 en 2017 met 5400 ha is afgenomen en niemand in de omgeving dit wil, laten de echte beweegredenen van Staatsbosbeheer zich inmiddels raden: GELD. Staatsbosbeheer pleegt een onrechtmatige daad jegens alle Nederlanders en toont disrespect voor de klimaatdoelstellingen en alles wat (nog wel) groeit en bloeit.

 • Andre Brinks
  1 november 2020 om 08:18

  Onderhoud is zeker nodig. Maar als ik kijk hoe rigoureus dit nu op de Lemelerberg gaat, daar heb ik eigenlijk geen woorden voor. Echt zonde. Er blijft maar weinig van over.

  • Ine Nijveld
   2 november 2020 om 10:59

   Beste Andre, dank voor je reactie en je zorgen over de natuur. De Lemelerberg is een gebied dat wordt beheerd door Landschap Overijssel. Zij delen jouw zorgen. Op de website van Landschap Overijssel lees je dat ook hier de kwaliteit van de natuur afneemt en dat ze er flink werk van maken om het gebied weerbaarder te maken voor de toekomst, zodat de kwetsbare planten en dieren ( denk hierbij zeker ook aan insecten) er kunnen blijven leven en mensen er van kunnen blijven genieten. Dit is de link waar je uitgebreide informatie kan vinden over de werkzaamheden: https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/lemelerberg

 • Wil van Lieshout
  21 mei 2019 om 18:04

  Zelf heb ik ervaren hoe mooi het kan zijn als diverse bomen gekapt worden om een mooier zicht te krijgen op een open bos. Sommige mensen zijn boos omdat ze denken dat die bomen zomaar gekapt worden. Maar dat is niet zo. Wanneer de grond onder de bomen meer licht en ruimte krijgt is dat vooral voordelig voor andere planten en bloemen. Dat is weer goed voor diverse insecten voor vogels . Zo heeft elke verandering iets goeds. Iets dat je als leek dikwijls ontgaat.

  • Ine Nijveld
   23 mei 2019 om 15:51

   Bedankt voor je positieve reactie Wil!
   Wij proberen dan ook de mensen zoveel mogelijk te informeren over wat we doen en waarom.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog