www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Unieke belevenis: Natuurtheatervoorstelling KUDDE op de Sallandse Heuvelrug

27 juli 2019 Boswachters in Overijssel
Met schaapskudde over de Sallandse Heuvelrug

Met de schaapskudde meelopen over de Sallandse Heuvelrug tijdens locatietheater KUDDE

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug bestaat dit jaar 15 jaar. De ambities zijn groter dan ooit. Met trots worden tijdens de beleefweken De Paarse Loper vanaf 17 augustus allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Een hoogtepunt betreffen tien voorstellingen van Natuurtheatervoorstelling KUDDE op een van de mooiste plekken van de Sallandse Heuvelrug.

Geen mooier decor dan een natuurlijk decor. Dat moeten regisseur Heleen van Doremalen en beeldend kunstenaar Leonie Muller ook gedacht hebben toen ze begonnen aan hun theaterproductie KUDDE. Wandelen met een schaapskudde bij zonsondergang over de Sallandse Heuvelrug: het kan op 21 augustus t/m 25 augustus en 28 augustus t/m 1 september.

De natuurtheatervoorstelling werd in 2017 al gespeeld in Nationaal Park De Biesbosch en het jaar daarvoor in Nationaal Park Dwingelderveld; twee van de 21 nationale parken die Nederland op dit moment telt. Tijdens de wandeling hoor je het verhaal van Zenon; een moedige man die besluit de kudde te verlaten. Van Doremalen onderzoekt met deze voorstelling haar fascinatie voor kuddegedrag. Wat is de aantrekkingskracht van de kudde en waarom is het zo moeilijk om los te breken? En willen we dat eigenlijk wel? Muller zorgt met haar filmprojecties op de natuur voor een totaalbeleving. Bomen, zand; alles blijkt decor waarin het gevoelsleven van Zenon wordt verbeeld.

Een beleving bijna tussen de kudde
Een beleving bijna tussen de kudde. Foto: Leonie Muller

Hoorspel

Acteur Hans Dagelet vertelt het verhaal dat via de koptelefoon bij de deelnemer binnenkomt. Op de Sallandse Heuvelrug komen de bezoekers geen acteurs tegen, het is een hoorspel met de stemmen van Dagelet en Marga Vermeulen. ‘De mensen lopen stil door de natuur. Er wordt gebruik gemaakt van zacht licht. Het is belangrijk dat het een intiem gebeuren blijft.’

De natuur als decor

Heleen houdt van uitdagingen en vooral op technisch gebied zijn die er volop. Het heeft volgens de technici heel wat voeten in de aarde. ‘Maar we hebben kanjers op het gebied van locatietheater’, zegt Heleen van Doremalen hierover. Ga maar na: vijftig man publiek loopt met meer dan vijfhonderd schapen dwars over de Sallandse Heuvelrug en komt onderweg videoprojecties tegen. ‘De natuur is ons decor. Het is uniek dat je na zonsondergang met de schaapskudde meeloopt, koptelefoon op en het hele verhaal zelf beleeft. Je integreert echt met de natuur’, vertelt de regisseuse. De voorstellingen gaan altijd door, alleen niet bij onweer of zware storm.

Kaartverkoop

Kaarten kosten € 24,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij ZinIn.

Eén van de projecties
Eén van de projecties. Foto: Leonie Muller

 

reageren

geef een reactie

 • E. Reimert
  28 juli 2019 om 13:17

  Welke ambities? Eerst met een mega kaalslag het hele bos de vernieling in helpen, en dan er achter komen dat het toch niet zo’n goed idee was. Volgens mij is SBB het spoor totaal bijster.

  • Boswachters
   30 juli 2019 om 14:52

   Beste meneer Reimert, voor de biodiversiteit zou het goed zijn om op sommige plekken in het bos een verbinding te maken met het omliggende (landbouw)gebied. Daarvoor is het nodig bomen te kappen. Het gaat om ongeveer 3,5% van het bos. De Sallandse Heuvelrug telt 1300 hectare heide en 4000 hectare bos. De werkzaamheden zijn nog in volle gang. Samen met deskundigen van provincie Overijssel en Natuurmonumenten maken we weloverwogen keuzes ten behoeve van biodiversiteit en klimaat. Met dit maatwerk maken we de natuur veerkrachtig en weerbaar tegen invloeden van buiten, waardoor op termijn weer nieuwe economische kansen ontstaan. Kijk hier voor meer informatie over regulier bosbeheer.

  • E. Reimert
   31 juli 2019 om 21:10

   Als jullie daar zo van overtuigd zijn had je er niet mee moeten stoppen.
   Het is nu dan 3,5% maar in het verleden zijn er meerdere keren grote stukken gekapt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog