www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Aan tafel met het Vliegend hert

9 oktober 2019 Boswachter Jeroen Buunen in Overijssel

De natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek vormen een belangrijk leefgebied voor het vliegend hert. Deze grote kever is een belangrijke sleutelsoort* voor deze gebieden, als het goed gaat met het vliegend hert dan profiteren vele andere soorten daarvan mee! Om meer mensen bekend te maken met deze grootste kever van Nederland is er een bijzondere picknicktafel geplaatst.

Duitse en Nederlandse studenten houtbewerking en meubelmakerij (berufskolleg für technik / ROC van Twente) hadden behoefte aan een uitdagende opdracht in een natuurgebied. Voor een passend ontwerp is kunstenaar, hardloper en vrijwilliger van Staatsbosbeheer: Paul Eertman uit Ootmarsum benaderd. Paul heeft veel affiniteit met de natuurgebieden en is bijzonder creatief. Met de woorden: samenwerking, eikenhout en vliegend hert is Paul gaan nadenken en dat resulteerde in dit prachtige ontwerp:

 

Het ontwerp van Paul Eertman: “Bank klavertje- vier met herten/broedstoof- landingsbaan”.
De tafelbladen en zitvlakken gemaakt van eikenhout, deze rustend op blokken Bentheimer- zandsteen.

Indrukwekkend

Dit ontwerp sloeg aan bij de docenten, leerlingen, betrokken leden van Ootmarsumse lopersclub (OLC ’93) en bij de boswachters uit Twente. Paul en ik hebben het ontwerp en de omgeving aan de studenten gepresenteerd op beide scholen. Vervolgens is er door de studenten druk gewerkt in de werkplaats met uitstekend resultaat! De bank is op transport gegaan richting het Springendal en enkele weken geleden geplaatst met behulp van een aantal vrijwilligers en collega’s.

Het plaatsen van de bank was een nauwkeurig klusje, met het nodige geduld en de goede samenwerking is het gelukt!

Kraamkamer

Er is overigens meer dan alleen een bijzondere tafel geplaatst, aan de tafel is een broedstoof bevestigt. Dit in de vorm van het steeltje van het klavertje vier (zie ontwerp)! In 2017/2018 zijn er in het Dal van de Mosbeek en Springendal meerdere broedstoven geplaatst door Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer. Broedstoven vormen een ideale “kraamkamer” voor de larve van het vliegend hert. De broedstoven zijn hier gemaakt van oude, deels verrotte eiken weidepalen die voor de helft in de grond zijn ingegraven. Er ontstaat witrotschimmel in het dode hout en dat is voedsel voor de larven van het vliegend hert. Deze larven leven gemiddeld 4 tot 8 jaar onder de grond.

Internationaal vakmanschap

De bank is op een steenworpafstand van de Duitse grens geplaatst. Het Symboliseert op twee manieren de samenwerking. Allereerst de inzet en vakmanschap van de Duits- Nederlandse studenten. Maar ook de grensoverschrijdende natuur van het Springendal / de “Paardenslenkte” wat over loopt in het Duitse “ Hugelgraberheide- gebied”. Ook werken wij als natuurbeheerder hier al tientallen jaren samen met de Duitse collega’s van het Landkreis Grafschaft Bentheim. De beide heide- gebieden worden o.a. begraasd door één schaapskudde.

Ik kijk terug op een geslaagde samenwerking met een prachtig resultaat! Oordeel zelf en neem plaats aan deze bijzondere tafel!

De bank ‘Klavertje vier’ staat in de noord- oostelijke hoek van de Paardenslenkte nabij de Duitse grens (boortorenweg).

*Een sleutelsoort (keystone species) is een soort waarvan de invloed op het ecosysteem of de levensgemeenschap waartoe de soort behoort groter is dan op basis van het voorkomen van de soort gedacht zou worden. Het begrip keystone species is afkomstig van zoöloog Robert T. Paine, die het woord in 1969 bedacht. De beeldspraak verwijst naar sommige stenen in een boog-constructie: worden die stenen weggehaald, dan stort de boog in.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog