www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Opgeruimd staat netjes!

12 december 2019 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Wandelen & opruimen tijdens de Opruimwandeling van de Wandelvlogger i.s.m. Staatsbosbeheer | Foto: Wandelvlogger.nl (Lana de Wit)

Toen ik een aantal jaar geleden als boswachter begon in Salland, ging binnen ons team de discussie of we de vuilnisbakken bij picknickbanken en de dagrecreatieterreinen in stand moesten houden. Het kostte veel tijd en geld om deze regelmatig te legen.

In januari 2017 namen we het besluit om de vuilnisbakken en containers uit onze gebieden weg te halen. De eerste gedachte die bij je op komt is dan natuurlijk dat het zwerfafval in de natuur toe genomen is in de afgelopen jaren. Nu zijn we ruim twee jaar verder en kunnen we zeggen dat er geen toename is in zwerfvuil. Hebben we dan helemaal niet meer te maken met zwerfafval?

Helaas niet. Maar gelukkig worden er door veel mensen en groepen initiatieven genomen om met enige regelmaat zwerfafval op te ruimen. Een paar ervan wil ik in dit kader in het bijzonder noemen, zonder andere individuele acties tekort te willen doen.

Jos Greiving ruimt al sinds en jaar dag zwerfvuil in de bossen en heide op de Sallandse Heuvelrug op. Met zijn quad is hij inmiddels een vertrouwd gezicht op de Sallandse Heuvelrug en langs de Toeristenweg. Op en rond de Borkeld maken vrijwilligers van de IVN-afdeling Rijssen-Enter met enige regelmaat een opruimronde langs paden en wegen. Eén keer per jaar wordt een deel van de Hellendoornse Berg door een groep sporters van Survivathlon van zwerfvuil ontdaan.

Zaterdag 7 december kregen we hulp van de Wandelvlogger. De Wandelvlogger, Lana de Wit, maakt vlogs (korte video’s) van wandelingen die zij maakt in Nederland en België.  Eén keer per maand organiseert de Wandelvlogger een zogenaamde opruimwandeling.

Behalve het opruimen van zwerfafval, krijgen de deelnemende wandelaars informatie over het natuurgebied waar men te gast is. Zo’n twee uur lopen we, ruimen we op en staan we stil bij opmerkelijke en bijzondere natuurverschijnselen. Elke maand wordt een ander gebied van Staatsbosbeheer aangepakt. Deze maand was de Borkeld aan de beurt.

Mocht je zin hebben om mee te wandelen en zwerfvuil op te ruimen in één van de gebieden van Staatsbosbeheer, aanmelden kan op www.wandelvlogger.nl

Wandelen & opruimen tijdens de Opruimwandeling van de Wandelvlogger i.s.m. Staatsbosbeheer | Foto: Wandelvlogger.nl (Lana de Wit)
reageren

geef een reactie

 • Wil van Lieshout
  13 december 2019 om 18:06

  Het is al een poosje geleden dat ik het kabouterpad controleerde op eventuele
  vernielingen of ongelukjes.
  Tot mijn verbazing ging ik te rug naar het Buitencentrum met vier lege bierflesjes.
  Wie had dat nou gedacht van die kabouters ? Ik was wel een beetje teleur gesteld.
  gelukkig daar na niets meer gevonden.

  • ivonne
   16 december 2019 om 12:48

   Ik ben zelf zwerf afval pakker bij mijn gemeente. Zelf raap ik ook afval tijdens het wandelen en sinds kort neem ik mijn lezers af en toe mee op een wandeling waarbij we ook afval rapen( en die mag ik dan weer inleveren bij mijn gemeente). Er kunnen niet genoeg van dit soort initiatieven zijn.Want helaas is het steeds harder nodig.

   Voor wie er nieuwsgierig is wat het zappen inhoudt: https://www.myfootprints.nl/from-the-heart/het-zwerfafval-probleem-dit-kun-je-er-aan-doen/

  • kwestra
   16 december 2019 om 13:18

   Goed bezig Ivonne en mooi initiatief! Fijn dat je meehelpt de natuur schoon te houden!

  • kwestra
   16 december 2019 om 13:20

   Hoi Wil, Ja je zou verwachten dat de kaboutertjes het wel opruimen toch? Fijn dat je nog zo geniet van het Kabouterpad bij het Buitencentrum!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog