www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Taal van de natuur

27 november 2020 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Zoals bij velen, wordt ook in huize Nijveld thuis gewerkt en gestudeerd. Op zolder zit manlief en is de voertaal Duits. Op de eerste verdieping zit dochter te studeren en is de voertaal Engels. En als ik niet in het veld ben, zit ik aan de eettafel in de woonkamer te werken en hou het bij Algemeen Beschaafd Nederlands met soms een vleugje Twents.

Die verschillende talen zijn mooi, maar hoe zit het met de taal van de natuur? De natuur heeft ons veel te vertellen, maar horen we het wel?

Die ochtend start ik mijn dienst als het net licht begint te worden. Ik rij rond 7 uur de Sallandse Heuvelrug op en zie een donkere reegeit voor mij oversteken. Op de parkeerplaats van het uitzichtpunt op de Noetselerberg ruim ik de rotzooi op wat kennelijk de avond ervoor een gezellig, culinair samen zijn is geweest. Het ergert me mateloos dat de rommel zo achter is gelaten en een beetje gefrustreerd vervolg ik mijn weg het gebied in. Ik ben in mezelf gekeerd en luister niet naar de natuur..

Maar dan zie ik de rode gloed aan de horizon. Het is nog stil in het gebied en de grond is wit bevroren. Er hangt een deken van mist onderaan de berg waar alleen de toppen van de bomen bovenuit komen. Het geeft het gebied een mystieke sfeer. Op een paar wandelaars na is het gebied voor mij alleen. Langzaam gaat het rood over in oranje en geel. De zon komt als een reusachtige bol op. Met het opkomen van de zon verdwijnt mijn ergernis. Ik sta stil, ik kijk, ik luister…
De zonsopkomst is betoverd mooi. Ik voel me overweldigd door dit moois dat zomaar gratis is en voor iedereen toegankelijk. Door het laatste beetje mist rij ik terug naar huis. Rustig van binnen en onder de indruk.

Als we later thuis met z’n allen aan de koffie zitten vertel ik van de mist, de rijp en de zonsopkomst en laat de prachtige foto’s zien. Er is een taal bijgekomen thuis, de taal van de natuur.

reageren

geef een reactie

 • Bertus van Elburg
  10 december 2020 om 20:01

  Zelfs (rustig) hardlopend is er genoeg te zien en te horen in de natuur van de Sallandse Heuvels. ’s Morgens al heel vroeg, maar ook ’s avonds in het donker… als je er maar oog en oor voor hebt. (-;

 • Jan Goossen
  28 november 2020 om 15:35

  Het is een taal die wij allemaal kunnen verstaan alleen jammer dat er mensen zijn die niet luisteren en dat zijn die die de rommel daar achterlaten.

 • Thil Nijhof
  27 november 2020 om 15:55

  Mooi zoals je jouw beleving hebt beschreven.
  Iedere keer een boeiend onderwerp zoeken is geen sinecure!!
  Goad Goan ( is dat goed Twents??) in ieder geval het allerbeste!

 • Wandelmatties
  27 november 2020 om 14:31

  Geweldig, als je eenmaal de natuur hebt ontdekt dan voel je precies datgene wat jij hier omschrijft. Vriendelijke groeten de Wandelmatties Shantie en Mario

 • Roel Kiers
  27 november 2020 om 12:21

  Mooi Ine. Je brengt de betovering prachtig over. Dank.
  Hartelijke groet Roel.

  • gerrit
   27 november 2020 om 16:53

   Ine,een leuk stukje. De natuur heeft ons veel te vertellen.Horen wij het wel.Dit jaar niet op de gemaakte berken Midw.hoorns uit de Sallandse Heuvelrug.In deze corona Adventsperiode laten ze zich nu niet horen.Good goan.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog