www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Dit zijn de finalisten van de Groene Twinkeling 2021!

18 december 2020 Boswachters in Overijssel

Heideblauwtje (Plebejus argus)

Vierentwintig ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in of zijn voorgedragen om mee te dingen naar de biodiversiteitprijs van Overijssel. Na uitvoerig overleg heeft de jury gekozen voor: Natuurlijke Kwekerij Decohof uit Hoonhorst, Farm Food uit Nijverdal en Holstotuinen & Buitenleven uit Olst.

Deze bedrijven gaan met elkaar de strijd aan. De winnaar wordt bekend gemaakt in de uitzending van het programma het Groene Oosten door presentator Andre van der Zee. Het programma wordt 21 januari uitgezonden en is onderdeel van het platform Groen Overijssel van RTVOost waar innovatieve en duurzame projecten uit de regio voor het voetlicht worden gebracht.

Mens, plant en dier

Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in de bedrijfsvoering is verankerd. Toch raken ondernemers steeds bewuster van de noodzaak. Daar is finalist Vincent Overgoor van Decohof het helemaal mee eens: “Bij Decohof werken mens, plant en dier samen om elkaar te helpen en elkaar te versterken. We geloven in een systeem waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van natuurlijke bronnen om te komen tot een goed product.” Vanuit dat concept heeft het bedrijf een kwekerij, een pluktuin en boederijwinkel, rondleidingen en overnachting en helpen zij ondernemers bij het starten van een biologisch bedrijf.

Familie de Weerd van Farm Food maakt hondenvoeding: “Al onze producten zijn vrij van kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. 100% zuiver en natuurlijk!”. Ze bekommeren zich niet alleen om honden. In en om het bedrijfspand bevinden zich onder meer een groenstrook met wilde bloemen, een wal voor oeverzwaluwen, nestkastjes, een grote waterpoel, plantenwanden en zij nemen diverse CO2 beperkende maatregelen.

Bij Holsto Tuinen & Buitenleven is 80% van het groenaanbod biologisch gekweekt en leveren daarmee het breedste assortiment in Nederland. Eigenaar Brendan Adams is ervan overtuigd: Wanneer wij als mensheid de biodiversiteit niet verder aantasten zal deze zich wel weer kunnen herstellen. De natuur heeft veel veerkracht, echter alle hulp is uiteraard zeer welkom om dit proces te versnellen. Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water, wij hebben de natuur heel hard nodig, daarentegen kan de natuur prima zonder ons. Laten we zorgen dat we niet pas in actie komen wanneer het water ons echt tot aan de lippen staat.”

Jury

De finalisten krijgen de komende periode de kans om de jury te overtuigen van het feit dat hun onderneming als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden. Dat moet minimaal blijken uit hun motivatie, concrete resultaten en de wijze van kennisoverdracht over het belang van biodiversiteit. De winnaar kan rekenen op exposure, een groen podium en 1000 euro om te besteden aan verbetering van biodiversiteit.

 

Winnaars van de voorgaande jaren

2020: De Melkbrouwerij uit Lettele
2019: Kinderdagverblijf ’t Werkel uit Zwolle
2018: Bakkerij Slatman uit Hardenberg
2017: Jan Overesch, ecologische landbouw uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

Organisatie

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten, Overijssels Particulier Grondbezit en Staatsbosbeheer. Met deze prijs stimuleren zij Overijsselse organisaties zich sterk te maken voor natuur, landschap en biodiversiteit in hun omgeving. Meer informatie is hier te vinden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog