www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De laatste blog…

13 januari 2021 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Terhorsterzand, Drenthe

Terhorsterzand tussen Beilen en Spier, Eén van mijn nieuwe werkplekken.

Begin juli 2019 schreef ik mijn eerste column voor de Week van Nijverdal en Hellendoorn en de Week van Rijssen. Op uitnodiging van de redactie schrijven collega Ine Nijveld en ik beurtelings éénmaal per twee weken een column waarin we u mee nemen in onze belevenissen als boswachters voor Staatsbosbeheer. Deze columns werden doorgeplaatst op het boswachtersblog, zodat wij u regelmatig konden voorzien van het natuurnieuws uit Salland. Dat zal stoppen, want per 1 januari heb ik het team van Staatsbosbeheer in Salland verlaten om te gaan werken als boswachter in Zuidwest Drenthe en daarmee is dit mijn laatste column / boswachtersblog voor het team Salland.

Inspiratie

Gelukkig lukte het steeds weer om voldoende inspiratie op te doen voor een stukje met ongeveer vijf- tot zeshonderd woorden. Ik schreef over eikenprocessierupsen, trots op ‘onze achtertuin’, het broedseizoen, hoge bomen, letterzetters, ringslangen, verschillende soorten paddenstoelen, watertekort en oude kaarten. Telkens met het idee u mee te nemen naar buiten. Want voor ons geldt: Het gebeurt buiten. Hopelijk is dat voor u net zo.

Toegenomen belangstelling voor de natuur

En dat het buiten gebeurt, blijkt maar weer in deze periode. Door gedwongen thuis zitten als gevolg van de lockdown, trof ik de laatste weken voor de jaarwisseling meer mensen buiten in de natuur. En dat is goed. Het is fijn om te merken dat onze natuur zo van waarde is. Maar het is ook wel eens zorgelijk: Teveel mensen in de natuur kan ook nadelig zijn. Ik heb het dan over achtergebleven rommel, betreding buiten de ‘openingstijden’ of buiten de paden, parkeerproblemen als gevolg van overvolle parkeerterreinen. Ik hoop dat u zich van die zorgen iets van aantrekt, dat u zuinig bent en blijft op de natuur om u heen. Want, daar waar mijn column op 26 juli 2019 over ging, daar zou ik u graag nog eens op wijzen. Trots! De prachtige natuurgebieden die we in onze omgeving rijk zijn: Wees daar trots en zuinig op.

Terugblikken

Bij mijn afscheid blikte ik terug. Ruim 4 ½ jaar geleden begon ik als kersverse boswachter in Salland. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ontzettend veel mensen ontmoet. En ik moet zeggen; als ik terugkijk wordt ik een tikkeltje weemoedig. Want, wat zal ik de prachtige Sallandse Heuvelrug en Borkeld en de contacten met onze vrijwilligers, organisatoren van evenementen, oplettende buurtbewoners, collega’s en recreanten in de gebieden missen. Maar, daar waar een deur dicht valt, gaat een andere deur weer open: Ook in Drenthe zal veel moois te beleven zijn en zal ik ongetwijfeld ook weer veel goede en mooie contacten met de omgeving opbouwen.

Ik wil u bedanken voor de contacten, de soms vluchtige ontmoetingen en uw reacties op de blogs via mail, op straat of ergens onderweg. De beste wensen en veel gezondheid voor het nieuwe jaar gewenst. Dat het u èn onze natuur in 2021 goed mag gaan.

Met een groene groet vanuit Zuidwest-Drenthe,
Kees Jan Westra

reageren

geef een reactie

 • Marianne
  14 januari 2021 om 15:15

  Hoi Kees-Jan
  Jammer voor ons maar heel leuk voor jou om een nieuqe uitdaging aan te gaan.
  En ook daar zal jij je draai snel vinden en kom je vast wel weer nieuwe ‘leuke’ vrijwilligers tegen.
  Heel veel succes en wellixht tot ziens.
  Marianne

  • Boswachter Kees Jan Westra
   15 januari 2021 om 09:28

   Hoi Marianne,

   We zien elkaar vast nog eens. Dank voor de goede wensen.

   Tot ziens,
   Kees Jan

 • Karin
  14 januari 2021 om 08:19

  Wij hier op de bult gaan je missen, Kees-Jan.
  Heel veel succes in Drenthe en ik kom je vast nog wel eens tegen in ’t veld 😉
  Groeten!
  Karin

  • Boswachter Kees Jan Westra
   15 januari 2021 om 09:26

   Hoi Karin,

   Komt vast goed… Voorlopig rijd ik nog dagelijks langs het Luttenbergerven op weg naar Drenthe, wie weet zien we elkaar een keer daar!

   Tot ziens!

 • Thil Nijhof
  13 januari 2021 om 17:00

  Beste Jan Kees,

  Ook al ken ik je niet, de stukjes over de Sallands Heuvelrug waren interssant, educatief en nodigden uit tot het vertoeven in “ het groen”.
  Ine Nijveld zal je missen maar je hebt vast voor een opvolger gezorgd!
  Het Drentse landschap is eveneens prachtig en deze verandering geeft vast nieuwe energie en uitdaging om daar ook vlot leesbare blogs te schrijven.
  “ Het ga je goed”., een groene groet, thil nijhof

  • Boswachter Kees Jan Westra
   15 januari 2021 om 09:25

   Heel hartelijk dank voor de complimenten m.b.t. de stukjes. Ik heb ze steeds met plezier geschreven, gelukkig blijft Ine doorgaan met het schrijven en wellicht mijn opvolger ook. Graag tot ziens!

 • Wandelmatties.nl
  13 januari 2021 om 16:40

  Wij als fanatieke wandelaars zijn ontzettend blij met het werk dat iedereen verzet in en voor de natuur, bij deze bedankt voor de inzet in de prachtige Sallandse Heuvelrug en Borkeld (beide bekend wandelgebied voor ons). Wij wensen je heel veel succes In Drenthe, ook daar zullen onze voetstappen een keer achterblijven op de paden. Mvg. de Wandelmatties

  • Boswachter Kees Jan Westra
   15 januari 2021 om 09:23

   Ik / we doen het graag! Graag tot ziens in één van de prachtige wandelgebieden in Zuidwest-Drenthe!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog