www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Hoog in de boom, laag bij de grond

12 april 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Voorovergebogen schuifel ik rond en voel mij in deze houding sterk verbonden met onze voorouders de Neanderthalers. Blijven lopen was het advies. Heb ik ook gedaan, totdat ik ging zitten en niet meer overeind kwam. Mijn rug protesteerde al een tijd, maar nu werd ik gedwongen eraan toe te geven.

Daar lag ik dan op bed met mijn laptop op schoot. Gedwongen tot rust, had ik wel alle gelegenheid om de eksters te volgen, die in de grote Amerikaanse eik op ons woonerf zo druk zijn met het bouwen van een nest. Was het een paar weken terug nog een sneue verzameling scheef hangende takken, al snel groeide het uit tot een groot en solide nest.

Ze waren er allebei druk mee, man en vrouw ekster. Af en toe werd er uitgerust in de lijsterbes, vlak voor ons raam. Wat een prachtige kleuren hebben ze toch als je ze goed bekijkt. De zwarte veren op de vleugels en staart zijn helemaal niet egaal zwart, maar glanzend blauw, groen, koperkleur als de zon erop schijnt.

Het echtpaar ekster nam hun taak zeer serieus en werkte hun bolvormige nest keurig af met kleine takjes voor een sterke bodem. Ik kan ze inmiddels niet meer zien zitten op het nest. Waarschijnlijk hebben ze er aan de bovenkant een kapje opgebouwd, om zich zo te beschermen tegen aanvallen van roofvogels of kraaien. Ik ga ervan uit dat moeders inmiddels op de eieren zit. Vader zal haar van voedsel voorzien en de jongen worden over 5 weken verwacht.

Tegen die tijd verwacht ik toch weer fit over het woonerf te lopen en het nest eens van dichtbij te observeren. Om toch een klein stukje te lopen pak ik mijn bergschoenen om tot de conclusie te komen dat ik niet bij mijn veters kan om ze te strikken.

Ineens begrijp ik waarom Neanderthalers op blote voeten liepen ?

 

 

reageren

geef een reactie

  • machteld metzlar
    12 april 2021 om 16:23

    kon het maar elke dag complimentendag zijn, want er zijn mensen die zelfs over hun eigen hernia een mooi stukje kunnen schrijven! Houd vol Ine, blijf bewegen, en blijf vooral positief kijken naar alles om je heen. Wij geven je een dikke pluim ter ondersteuning

    • Ine
      13 april 2021 om 08:44

      Hartelijk dank voor deze warme reactie .

    • gerke grashuis
      27 september 2022 om 18:15

      ik zou graag in contact komen met machteld metzlar…is dat mogelijk op deze manier
      zeer veel dank…gerke

  • Jan Goossen
    12 april 2021 om 15:39

    Ine beterschap gewenst, ook eksters zijn mooi maar als je alle vogels goed bekijkt en ze zitten in de zon dan zie veel meer kleuren dan op het eerste oog. Ook mooi zijn spreeuwen, Vlaamse Gaaien maar ook de houtduif enz. Maar je hebt het mooi verhaal van gemaakt.

    • Ine
      13 april 2021 om 08:47

      Jaaaa… en de kievit, en …..Je hebt helemaal gelijk Jan. Gelukkig hoeven we niet te kiezen en mogen we van alle vogels genieten. Bedankt voor je reactie!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog