www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

De nieuwe Zunasche heide

30 april 2021 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Het zit in onze natuur. Dat is de slogan van Staatsbosbeheer. Het mooie van een slogan is dat het op meerdere manieren te lezen is. Voor mij betekent het dat het in mijn natuur zit om onze mooie natuurgebieden aan u te laten zien. Er is namelijk ook nieuwe natuur te zien. Zo is er de afgelopen jaren hard gewerkt om op de Zunasche Heide de natuur te versterken en uit te breiden. En het zit in mijn natuur om u mee te willen nemen op een excursie en dit mooie plekje te laten zien, maar door de corona-beperkingen kan dat op dit moment helaas niet.

Gesprekken met betrokken buurtbewoners

Voordat de plannen voor een gebied zoals de Zunasche Heide uitgevoerd kunnen worden, vinden er veel gesprekken met omwonenden en betrokken buurtbewoners plaats. We hebben informatieavonden gehouden om steeds nieuwe stappen van de plannen te delen en zijn met elkaar op excursies geweest om te laten zien hoe de ecologie en bodem van dit stukje Overijssel in elkaar zit. Soms waren we het niet eens met elkaar, maar er was altijd respect voor elkaars visie. Het leverde soms ook echt nieuwe inzichten en mooie aanvullingen voor de plannen op, zoals het zichtbaar maken van een markegrens en een driemarkenpunt. En ook de ontdekking van de pingo-ruïne betekent een unieke bezienswaardigheid voor onze streek.

Vogelvlucht

Daarom zou ik ook zo graag samen met alle betrokkenen stilstaan bij het resultaat. Want ook al zijn de graafmachines nog maar kort vertrokken uit het gebied, de Zunasche Heide is nu al barstensvol met leven. Er kwam zelfs al een flamingo op bezoek! Hopelijk kunnen we elkaar later deze zomer alsnog treffen in een excursie en genieten van dit mooie stukje nieuwe natuur. We kunnen u wel alvast mee nemen in vogelvlucht naar de nieuwe Zunasche Heide in deze  film.

Werkzaamheden Zunasche Heide

De Zunasche Heide is een belangrijke verbindingszone tussen de hoge droge heuvelrug en de lagere natte gronden bij de rivier De Regge. Tussen 2018 en 2021 is het gebied meer open gemaakt en uitgebreid met meer natte heide en natuurakkers. De verbinding met de heuvelrug is versterkt. Hier is nu volop voedsel voor insecten, vlinders en vogels zoals de wulp, het korhoen en de grutto. Het is een prachtig gebied geworden voor weidevogels.

reageren

geef een reactie

 • Willem Kulsdom
  3 mei 2021 om 12:40

  Wordt er al actie ondernomen betreffende het vervuilde puin langs de zijkant van de weg de Blokkendijk en het aangrenzende water?

  • Ine Nijveld
   3 mei 2021 om 16:26

   Er is contact gelegd met de gemeente. Zij hebben het in behandeling.

 • Roelof
  1 mei 2021 om 16:40

  Wat een mooie opnamen en reacties van enthousiaste buurtbewoners. In de jaren ’90 nog een toekomstdroom. Eindelijk is dan het gebied van de Zunasche heide weer een volwaardig natuuronderdeel van de Sallandse Heuvelrug!

  • Boswachter Ine Nijveld
   3 mei 2021 om 09:57

   Klopt Roelof. Leuk om een keer te komen kijken en vergeet dan je verrekijker niet!

  • Willem Kulsdom
   3 mei 2021 om 12:36

   Zeker één buurtbewoner reageerde na mijn artikel in de Tubantia over het afsluiten van een gedeelte van de Blokkendijk tegen het onbeschofte aan.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog