www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nacht van de nacht

23 oktober 2021 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel

De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Nederlandse provinciale milieufederaties. In 2004 is daarmee eerst op kleine schaal gestart. In de loop van de jaren is dit geleidelijk uitgegroeid tot een landelijk gebeuren waaraan door allerlei (overheids)instanties, bedrijven, organisaties en particulieren invulling wordt gegeven. Jaarlijks zijn er in alle provincies vele honderden evenementen met vele tienduizenden deelnemers. Zo wordt er bijvoorbeeld op grote schaal verlichting gedoofd om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Beleef de nacht van de nacht in de boswachterij Ommen.

Centraal in het Vechtdal neem ik, Jos Kloppenburg, boswachter bij Staatsbosbeheer, stille genieters graag mee over een gevarieerde route. We gaan door gemengd bos, langs een ven en over een zandverstuiving, de Sahara. Bijna aan het eind van de wandeling heb ik bij droog weer een kleine, toepasselijke verrassing voor de deelnemers. Als je op bovenstaande link klikt kom je op de webpagina waar je alle informatie vindt en daar kun je je ook aanmelden.

Zintuigen open zetten

Aan ons beperkte gezichtsvermogen van de mens hebben we deze avond niet zo veel. Er is maar een klein boogje maan. Het enige kunstlicht dat wordt gebruikt is een zaklantaarn om het pad voor ons iets te laten oplichten zodat we niet tegen boomstammen knallen of over elkaar heen rollen. Nee, op een nacht als deze moet je het vooral hebben van ons reuk- en gehoorvermogen. Als het goed is worden die vanzelf extra geprikkeld vanwege de duisternis. Ja, en wat ga je dan ruiken en horen. Misschien als eerste vooral de geurtjes die wij mensen graag in de badkamer op bepaalde lichaamsdelen plegen aan te brengen? Mijn vriendelijke verzoek: doe dat nou eens een keertje niet of met geringe mate. Dan pik je tijdens deze wandeling veel beter de natuurlijke bosgeuren op. En die zijn er volop in de herfst. Aan geluiden denk en hoop je vooral wat dieren te horen. Een ‘blaffende’ ree bijvoorbeeld of een roepende bosuil. Beide mysterieus en misschien zelfs wel een beetje spannend. De laatstgenoemde wordt niet voor niets vaak gebruikt bij nachtelijke buitenscènes in spannende speelfilms. We zullen ervaren wat deze donkere avond ons brengt.

Corona/covid-19

Ook voor deelname aan deze wandeling moet ik het noemen. We zijn nog steeds niet verlost van corona. Sterker nog, op het moment van dit schrijven stijgen de cijfers van nieuwe besmettingen en ook de ziekenhuisopnames helaas fors. Daarom worden de corona-basisregels/maatregelen gevolgd van de Rijksoverheid/RIVM die op dat moment gelden. Dat houdt in elk geval in: geef elkaar de ruimte, schud geen handen, hoest en nies in de ellenboog en blijf thuis bij klachten.

Graag tot 30 oktober bij de nacht van de nacht en vergeet niet om aan te melden!

Jos Kloppenburg, boswachter publiek.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog