www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Afwegen

20 januari 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Collega's Arie en Ron in natuurgebied Zuna

Met 2 collega’s loop ik in de Overtoom in Rijssen. We hebben een kaart bij ons om de situatie van boven af te kunnen bekijken. We lopen over zandwegen met namen als Wiep, Mattenbies en Zeggeweg. Namen die verwijzen naar een nat verleden met riet en wilgentenen. We lopen hier om het gebruik van deze zandwegen ‘af te wegen’. Dit voor u ter geruststelling; de titel heeft dus niets met overtollige kerstkilo’s te maken ;)

De voormalige landbouwpercelen zijn al enkele jaren ‘natuur in ontwikkeling’. Dat deze ontwikkeling succesvol is zien we onder andere aan het aantal soorten vogels dat hier ieder jaar broedt. De weidevogels die landelijk in rap tempo afnemen, nemen hier juist toe. Kievit, grutto en wulp scheren je hier om het hoofd in het voorjaar. Geweldig!! Maar dan die wegen, die dwars door het rustgebied lopen.

Voor de bescherming van de natuur, de rust van het wild, is de oplossing simpel; we sluiten de wegen af, en ruimen ze op. Eén groot rustgebied voor het wild. Maar wat doen we dan met de recreant? Het is zo’n fijn wandelgebied geworden en er loopt een ruiterroute door. Helaas komen er ook offroad buggy’s en crossmotoren door. Het parkeerplaatsje aan de Zanddijk is ook zo’n afweegpunt. Het is er een grote rotzooi met al dat zwerfafval. Moeten we de parkeerplaats opheffen? Of er juist een voorziening van maken die bij daglicht toegankelijk is?

We rijden door naar Zuna waar vergelijkbare zaken spelen. Een pad midden door het terrein afsluiten, maar hier misschien een mooie nieuw pad langs de rand aanleggen? En wie kunnen daar dan gebruik van maken?

We kunnen het natuurlijk niet iedereen naar het zin maken, maar weet dat besluiten goed afgewogen worden, gezien vanuit bescherming van de natuur, beleving voor de recreant en toegankelijkheid voor het beheer.

Ik wens u een groen en gezond 2022 toe en hoop dat u volop kunt genieten van onze mooie natuur!

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog