www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Eunice en het eksternest

20 maart 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Terwijl storm Eunice in aantocht is, kijk ik naar het oude eksternest in de Amerikaanse eik. Het zwiept gigantisch heen en weer. De eksters zijn het al weken aan het herstellen en zitten er nu ook weer in. Ze lijken totaal geen last te hebben van het hard heen en weer zwiepen. Als ik me voorstel één van de eksters te zijn op dit moment, voel ik het acuut in mijn maag. Ik laat mijn ontbijt maar even staan.

Het nest daar hoog in de boom fascineert me. Eigenlijk is het niets bijzonders, het is per slot van rekening ‘gewoon’ een eksternest en hoeveel zijn er daar wel niet van, maar als je erover nadenkt is het geweldig. Hoe hebben deze eksters het bijvoorbeeld voor elkaar gekregen om het 1e takje te leggen, zo hoog, zonder dat het wegwaaide of naar beneden viel. Hoe weten ze nu dat ze wat grovere takken voor de buitenkant moeten gebruiken en modder nodig hebben voor de binnenkant.

Zo filosoferend zijn eksters niet eens grote kunstenaars met hun nesten. Zij zouden terecht komen in de categorie: ‘Help mijn man is klusser’. Het nest zit wel in elkaar, maar het is erg grof en haalt het niet bij het veel fijnere werk van zangvogels. Het lijkt wat nonchalant in elkaar geflanst, maar het is dus wel degelijk sterk en natuurlijk ingenieus bedacht met een dakje erboven ter bescherming.

We zullen zien of het nest Eunice overleefd. Het wordt nu al stil in de natuur. Vele dieren voelen storm aankomen en kruipen weg. Vogels zoeken beschutting in lagere struiken of heggen.

Aangezien de mens dit niet intuïtief doet, moet ie tegen zichzelf beschermd worden. De toeristenweg gaat dicht om te voorkomen dat er mensen vast komen te staan tussen omgevallen bomen of geraakt door takken.

Advies bij storm: ga niet naar het bos, maar blijf veilig thuis en maak er binnen iets gezelligs van!

Zoek je buiten naar bescherming, dan maak je weinig kans. De heg is waarschijnlijk al volgeboekt 😉

Toevoeging 20-03-2022: Tijdens de storm is het eksternest kapot gewaaid. De dag na de storm waren de vogels echter alweer druk in de weer om het te repareren en inmiddels is het nest weer helemaal hersteld.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog