www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Bekroning

2 mei 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Iets naar mij toedraaien, ja zo en dan nog iets naar achteren…. Bijna verlies ik mijn evenwicht en beland ik in het water, maar vind steun met mijn rechterhand in een ondiepe plas. De journalist van RTV Oost lacht om mijn gestuntel, maar is uiteindelijk toch tevreden over mijn pose. Nu kan het interview beginnen.

Enthousiast vertel ik over het succes van dit prachtige natte natuurgebied bij Rijssen. Het gebied is de laatste 2 jaar flink veranderd. Het mag er weer nat zijn. Sloten zijn gedempt, waardoor water niet langer afgevoerd wordt. Het gebied is ook meer open geworden door verplaatsing van een paar singels. Op de overgang van heide naar nat gebied zijn akkers ingezaaid met granen en kruiden. Mijn succesverhaal wordt bijgestaan door de vele vogels achter mij. Binnen 2 jaar hebben kieviten, grutto’s, tureluurs en veel meer vogelsoorten, die het landelijk héél moeilijk hebben, dit gebied weten te vinden. Ook roofvogels als zee-arend, kiekendief of velduil zie je regelmatig over dit gebied scheren op zoek naar iets lekkers. Natuurliefhebbers met enorme telescopen staan op de Blokkendijk of Ligtenbergerweg te genieten.

Hoera zou je denken, maar wij natuurbeheerders maken ons grote zorgen over de toekomst van het gebied, wanneer gemeente Rijssen-Holten besluit het industrieterrein uit te breiden. Door de uitbreidingsplannen wordt een belangrijke verbindingszone – de Elsenerbeek -onderbroken. Omleiding van de Elsenerbeek, om de nieuw te bouwen bedrijven heen, is technisch niet mogelijk zonder dat het grondwater wordt beïnvloedt. Grondwater in de weide omgeving zal wegtrekken, waardoor Zuna droog valt. Weidevogels verdwijnen uit het landschap, omdat het te droog is geworden. Laten we hopen dat het zover niet komt.

Insteek voor het interview met RTV Oost was de komst van kraanvogels in de natuur rondom Rijssen. Een mooiere bekroning voor dit natuurgebied kun je niet krijgen. De natuur zelf vertelt het succes, beter dan ik het ooit zal kunnen!

reageren

geef een reactie

  • Herman
    2 mei 2022 om 20:39

    Weer een prachtige blog, Ine. En een mooi succes, de natuurontwikkeling in dit gebied!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog