www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Nieuw bos in de Reutumer Weuste

2 februari 2023 boswachters in Overijssel
Bomen planten in de Reutumer Weuste

Uit alle hoeken van het land kwamen sponsors, die de natuur liefhebben, op deze eerste februari naar Reutum. Daar werd een begin gemaakt met het poten van 15.733 bomen. Het is een initiatief van ‘Trees for All’ dat samen met Staatsbosbeheer en het Buitenfonds nieuw bos wil creëren. In totaal gaat het om 60.493 bomen, verspreid over 14 hectare grond in Nederland. Dat betekent dat er bijna 21 voetbalvelden aan bos bij komen.

In de Reutumer Weuste komen dus bijna 16.000 bomen. Trees for All, Staatsbosbeheer en de vaste groep vrijwilligers, die veelal op het Springendal en de Manderse Streu actief zijn, verleenden hun medewerking. Veel sponsors maakten het mogelijk dat deze bomen worden geplant. Zij werden welkom geheten door Frans van Zijderveld, Timo Stemerdink, Ellen Oskam en Rik Roskam van Trees for All en Kees Jan Westra en Rick de Ruiter van Staatsbosbeheer.

Onder het genot van een kop koffie met cake bij  speelparadijs Morskieft werden de deelnemers bijgepraat over de noodzaak van deze boomplantdag. Het  belangrijkste argument is het uitbreiden van de bestaande bossen en daarmee ook het leefgebied van talloze planten en dieren, zoals reeën, bosuilen, vleermuizen, vlinders en paddenstoelen. Bovendien slaan de bomen CO2 op en zorgen ze voor een gezonde leefomgeving. De bomen die geplant worden zijn onder meer: Eik, Zachte berk, Gelderse roos, Wilde liguster, Zoete kers, Grauwe wilg, Zwarte els en de Vuilboom.

Vol enthousiasme gingen de deelnemers aan de slag in een toch wel frisse wind met af en toe een buitje. Het eindresultaat is dat er een mooi stukje extra bos bij is gekomen. Na afloop stond bij Morskieft een heerlijke lunch klaar waar gretig gebruik van gemaakt werd. Niet alleen bedrijven kunnen deze activiteit sponseren, maar ook particulieren. Een mooi voorbeeld is mevrouw de Bruijn, die een stuk aanplantte voor haar (klein)kinderen. Voor alle betrokkenen was het al met al een leuke en leerzame dag!

(tekst en foto’s: Harry Beld, vrijwilliger)

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog