www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Haardhoutdag Groesbeek

19 januari 2015 rivierengebied in Rivierengebied

De meeste mensen met een openhaard hebben hun voorraad haardhout weer zien slinken. Deze winter voorziet Staatsbosbeheer in het Rijk van Nijmegen graag in een behoefte en biedt haardhout aan uit eigen bossen. Staatsbosbeheer organiseert op zaterdag 21 februari 2015 weer een haardhoutdag in het Groesbeekse Bos.

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer wat Staatsbosbeheer doet mede te financieren. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Beperkt aanbod

Het haardhout moet zelf worden afgehaald en opgeladen. Natuurlijk moet het hout nog 15 febr 2014 2wel gedroogd worden want het komt ‘vers’ uit het bos en is dus nog vol met vocht. De voorraden haardhout zijn beperkt dus kom op tijd. Het hout dat u bij ons koopt ligt al op stapels langs de Maldensebaan. De stammen hebben een lengte van 2 meter en een diameter van 15 tot 25 cm. Er gaan ongeveer 22 stammen in een kuub. De prijs bedraagt €2,50 per stam. U kunt na het laden uitsluitend contant afrekenen bij medewerkers van Staatsbosbeheer.

Houtoogst

Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos dat beheerd Haardhoutmaand1_HRwordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Een klein deel wordt als openhaardhout verkocht aan particulieren. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd. Meer weten? Kijk dan eens op www.hollands-hout.com

Datum: Zaterdag 21 februari 2015; Tijd: 09.00-15.00 uur; Locatie: Entree van het Groesbeekse Bos bij de kruising Nijmeegsebaan-Maldensebaan (t.h.v. sportpark Germania en de motorcrossbaan); Informatie: boswachter Corien Koreman T. 06-10016526 E-mail c.koreman@staatsbosbeheer.nl of kijk op www.staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog