www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Knotters wijken voor hoog water

18 februari 2016 rivierengebied in Rivierengebied
image
Wilgen knotten

Zaterdag 13 februari 2016 was een prachtige zonnige dag om wilgen te knotten.
Dat kwam goed uit, want die dag stond voor ‘Knotgroep Valburg’, een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer, een dagje knotten gepland. De winter is namelijk de goede tijd van het jaar daarvoor.

Knotten is het verwijderen van de kruin van de boom. Het dikke hout wordt eruit gezaagd en benut als brandhout. Het takafval laat Staatsbosbeheer versnipperen. Dit wordt in grote bulk gedaan.
De snippers worden vervolgens geleverd aan lokale kwekerijen voor de verwarming van hun kassencomplex.

Afgelopen zaterdag hebben 15 enthousiaste vrijwilligers een begin gemaakt op het Landgoed Loenen, aan de Loenense Dwarsstraat richting Landwinkel De Grote Doorn.
De vrijwilligers werken overigens niet alleen in de terreinen van Staatsbosbeheer, maar ook in terreinen van particulieren en het Waterschap Rivierenland.

image
Knotgroep Valburg

Omdat ze, vanwege de hoge waterstand van de Waal, niet buitendijks konden werken, gingen ze aan de slag in het terrein van Staatsbosbeheer op Landgoed Loenen. Er is hard gewerkt en het werk is bijna klaar. Er is nog maar één dag nodig het af te maken.

Vóór 15 maart moet de klus geklaard zijn, want dan begint volgens de Flora- en Faunawet het broedseizoen.

Wilt u ook werken als vrijwilliger in de natuur? Staatsbosbeheer is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met grote betrokkenheid voor dit gebied.

De klussen vullen veelal een hele dag. Bent u handig, praktisch ingesteld en bereid de armen uit de mouwen te steken? Stuur dan uw sollicitatie voor werken als vrijwiliger naar Staatsbosbeheer Gelderse Poort.

Ik kijk uit naar uw reactie!

Rick Basten
junior boswachter

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog