www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Heerewaarden, een gebied met een rijk verleden!

29 augustus 2016 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied
Nieuw Fort Sint Andries

Luchtfoto Nieuw Fort Sint Andries

Waar ooit de twee grootste rivieren van Holland, de Waal en de Maas, elkaar raakten, ligt het dorp Heerewaarden. Naast de rijke historie in dit gebied, beheert Staatsbosbeheer hier ook prachtige natuurterreinen. Kom op zondag 11 september Naar Nieuw Fort Sint Andries en keer terug naar vervlogen tijden……

Geschiedenis

Heerewaarden lag op een zeer strategisch punt en was hoog gelegen in het door rivieren overstroomde landschap. De Romeinen, Bataven maar ook de Spanjaarden zagen het belang van dit gebied in en bouwden er verdedigingswerken, waaronder enkele forten. Vele eeuwen lang is er in dit deel van het land gestreden tussen volkeren en heeft de plaatselijke bevolking geleden onder al dit geweld. Nu zijn er slechts nog de militaire resten in het landschap die hier van getuigen.

Wandelen

Buitenpolder Heerewaarden ligt vlak buiten het dorp Heerewaarden en is een uiterwaard waar je heerlijk kunt struinen door prachtige natuur. Wil je de bever zien, hier bouwt hij zijn huis! En ja, het schijnt dat de Romeinen hier ook hebben gebivakkeerd, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Vanuit de grote plas in dit gebied meandert een mooi waterstroompje zuidelijk richting de Maas, uniek in het rivierengebied. En schrik niet als je een koe tegen het lijf loopt, die lopen hier om het gebied open te houden van bos.

En je kunt Nieuw Fort Sint Andries bezoeken. Dit fort uit 1816 is inmiddels vergaan tot een ruïne, maar is een betoverende plek waar natuur en historie elkaar vinden. Staatsbosbeheer heeft de resten van het fort zo goed mogelijk geconserveerd, maar de tand des tijds blijft wel doorknagen. Daarom wordt je verzocht niet de ruïne te betreden, want dat is zelfs gevaarlijk! Een groot deel van het jaar grazen er schapen en vrijwilligers zorgen er voor dat planten en dieren hier een plekje vinden.

Op zondag 11 september heb je de kans om Nieuw Fort Sint Andries eens uitgebreid te gaan bekijken tijdens de Open Monumentendag 2016. Je kunt er al je vragen kwijt over de historie van dit luisterrijke gebied en voor de kids organiseert bezoekerscentrum de Grote Rivieren  die dag allerlei leuke spelletjes waarmee een prijs te winnen valt! En heb je tijd over, maak dan een lekkere lange wandeling door het naastgelegen natuurgebied Buitenpolder Heerewaarden.

Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl.

reageren

geef een reactie

  • Saskia Linssen
    30 augustus 2016 om 08:34

    Hoi Jeroen,

    Leuk! En breng mooi weer mee..

    Groet Saskia

  • Jeroen Lemmers
    30 augustus 2016 om 07:12

    Dag Saskia. Leuke blog. Mijn interesse is gewekt. Zondag zal ik een kijkje komen nemen op fort st. Andries

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog