www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Eten en gegeten worden : vruchten en zaden in het Vennengebied

13 september 2016 Boswachter Corien Koreman in Rivierengebied
vruchten uit de natuur

vruchten uit de natuur

Zondag 26 september organiseert Staatsbosbeheer i.s.m. het IVN Rijk van Nijmegen een heel bijzondere excursie in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Tijdens een wandeling vertellen ervaren gidsen je alles over de voedselvoorziening voor mens en dier in dit mooie natuurgebied.

Stekels

Veel planten in de natuur dragen vruchten. Deze worden graag door allerlei dieren gegeten en sommige ook door mensen. Er zijn struiken zoals meidoorn of braam die zichzelf “beschermen” met stekels. Maar die bescherming werkt niet voor de vruchten. Vogels eten deze vruchten maar al te graag. Door de pitjes ergens weer uit te poepen zorgen zij  er voor dat de plant zich verspreidt. Maar niet alleen vogels, ook insecten en bijvoorbeeld muizen zijn dol op vruchtjes.

Giftig

r zijn ook planten die hun vruchten en zaden beschermen met gif. Deze kunnen voor de ene diersoort giftig zijn maar voor de ander weer niet. Dit geldt ook voor mensen. Bramen zijn heerlijk, maar we moeten oppassen voor vruchten van bijvoorbeeld wilde liguster, vuilboom of onrijpe vlierbessen. Behalve dat ze eetbaar zijn, dragen de kleuren bovendien bij aan een prachtig palet in dit bijzondere natuurgebied.

Aanmelden

Nieuwsgierig geworden? Geef je dan nú op want er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden is verplicht en kan tot vrijdag 23 september via rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl

Zondag 25 september 2016; Start: 10.00 uur; Duur: 2 uur; Locatie: p-plaats Staatsbosbeheer nabij Landwinkel De Diervoort, Staddijk Wijchen; Kosten: volwassenen € 4,00, kinderen € 2 (tot 12 jaar)

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog