www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Nieuwe eilanden in de Koornwaard

25 oktober 2016 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Door Arnold Ragetli

Als vrijwilliger “Beheer” van Staatsbosbeheer ben ik al enkele jaren werkzaam bij de wandelroute in de Koornwaard in Heukelum. Op 27 september, ruim een maand vóór de oplevering, mocht ik mee met Cees Wegman, opzichter van dit project namens K3Delta. Het leverde de eerste plaatjes op van de nieuwe eilandjes in de plas in de Koornwaard.

De eerste vogels zitten al op één van de eilanden.
De eerste vogels zitten al op één van de eilanden.

Na vele maanden baggeren in de Linge, van Geldermalsen tot Gorinchem, is er nu al ruim 400.000 kuub baggerslib in de Koornwaardplas terechtgekomen. En hoe…. Er ontstaan nu nieuwe eilandjes die in de komende weken met een afdeklaag worden afgewerkt tot flinke stukken natuur. De watervogels hebben er nu al een beetje bezit van genomen. Ganzen, eenden en aalscholvers zitten nu al geregeld op de stukjes grond in de plas.

Aanvoer van bagger
Met Cees voer ik op de plas en kon zo zien hoe een en ander tot stand komt. Op de foto’s een paar indrukken met het kraanschip, de aanvoer van het baggerslib en hoe er gemeten wordt. Cees vertelde mij dat hij, door de “inzinking” van de schepen te meten, kan bepalen hoeveel kuub zij aanvoeren. En dat heeft hij inmiddels ontelbare keren gedaan.

Opmeting van een baggerschip.
Opmeting van een baggerschip.

Vanuit de schepen wordt het slib middels een groot kraanschip op van te voren bepaalde plaatsen gestort. Zo vertelde Cees ook dat zo’n 800 kuub werd gebruikt om de afgekalfde oever te herstellen en deze oever middels boomstammen te beschermen. Binnenkort wordt de nieuwe doorvaart gegraven, de zogenaamde invoer, en voorzien van een brug. Daarna nog een “uitvoer” en dan hoop ik toch dat er weer snel gebruik kan worden gemaakt van een prachtig opgeschoonde wandelroute. Ik zie er al naar uit om mee te werken aan de afronding van dit project.

Bedankt!
Ik ben overigens wel van mening dat de mannen die hier werken een geweldig stuk werk hebben geleverd. En dat ze – ondanks eerdere vernielingen – er steeds weer voor gezorgd hebben dat in de weekenden en vakanties een trekpont ter beschikking stond voor de wandelaars. Daarvoor hartelijk dank dus.

Een kraanschip lost de aanvoerende schepen.
Een kraanschip lost de aanvoerende schepen.

Feestelijke afronding
Op vrijdag 4 november kan iedereen de mannen die hier gewerkt hebben persoonlijk bedanken! Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland organiseren een feestelijke bijeenkomst om te vieren dat de goede samenwerking twee prachtige resultaten heeft opgeleverd. Namelijk een beter bevaarbare Linge door zorgvuldig baggerwerk. En een ecologisch meer waardevolle plas in de Koornwaard door de bagger uit de Linge te verwerken tot eilanden.
Alle liefhebbers van de Koornwaard en de Linge zijn welkom op vrijdag 4 november 2016, om 13:30 uur in natuurgebied de Koornwaard aan de Groeneweg in Heukelum. Staatsbosbeheer en K3Delta hebben een verrassing in petto als aandenken aan de herinrichting van het natuurgebied. Rond 16:30 uur eindigt de bijeenkomst.
Aanmelden voor de bijeenkomst is noodzakelijk. Stuur een e-mail vóór 31 oktober naar d.hol@staatsbosbeheer.nl. De parkeerruimte is beperkt. Uw komst met de fiets of te voet wordt dus gewaardeerd.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog