www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Grootste snoepwinkel nu geopend in de Ooijpolder!

24 november 2016 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
Kramsvogel met bes van de Gelderse roos

Kramsvogel met bes van de Gelderse roos

In de Ooijpolder bij Nijmegen dragen de meidoorn en sleedoorn nu massaal vrucht. Vroeg in het voorjaar kleurden deze struiken het gebied nog prachtig wit. Nu zijn de takken van de struiken zwaar van de vruchten. De bessen zijn heel goed zichtbaar omdat veel bomen en struiken hun blad verliezen. En dit heeft aantrekkingskracht op vogels. Kortom, de Ooijpolder is één grote snoepwinkel voor de vogels!

 

Het natuurgebied aan de rand van Nijmegen is een feest voor vogels die bessen eten, zoals de kramsvogel en de koperwiek.

img_3281
Koperwiek Foto: @Bosw8erDennis

De Koperwiek
De koperwiek is, evenals de kramsvogel, een lijstersoort. Hij dankt zijn naam aan de opvallend koperrode vlakken aan onderzijde van de vleugels en de flanken van de borst. Dit is vooral goed zichtbaar als hij vliegt. Koperwieken zijn trekvogels. Zij hebben hun broedgebied in de naaldbossen van Scandinavië, maar overwinteren onder andere in Nederland. Elk jaar in de herfst komen duizenden kramsvogels en koperwieken naar Nederland. Je ziet ze dan vooral op besdragende struiken in hagen en bosjes die grenzen aan weilandenDe kramsvogel is hier ook voornamelijk in de winter te zien. Ze zijn net als koperwieken dol op bessen en zoeken dit voedsel op struiken grenzen aan open gebied zoals weiden en uiterwaarden.

Kramsvogel met bes van de Gelderse roos
Kramsvogel met bes van de Gelderse roos

De kramsvogel
Een kramsvogel herken je aan een bruin verendek en een grijze kop. Verder heeft hij witte ondervleugels, een lichtgrijze onderbuik en een vrij lange staart met een zwart uiteinde. De borst is oranjegeel getint met bruine stippen.

Waar te vinden?
Deze prachtige vogels zijn nu volop te bewonderen in de Groenlanden en aan de rand van de Vlietberg. De vogels foerageren in groepen en voelen zich hier als een kind in een grote snoepwinkel.

Kom naar buiten!
Kom zelf genieten van de prachtige natuur in de Ooijpolder op een van de mooie wandel en fietsroutes! Wie weet laat de kramsvogel of de koperwiek zich zien!

Thijmen van Heerde
Boswachter Gelderse Poort

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog