www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Onderwater in de Gelderse Poort

16 augustus 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

Wat is dat toch dat we zo graag naar het water gaan? Is het de rust, de verkoeling of de ontmoeting met haar bijzondere bewoners zoals de bever, kikker, libelle of vogels. Deze dieren zijn eenvoudig te zien vanaf de kant als je even de tijd neemt. Als boswachter wil ik je graag uitdagen om toch nog een stapje verder te gaan en te ontdekken dat de schoonheid van de natuur zich ook onder de waterspiegel afspeelt.

Snoek

Veel mensen vragen zich af wat je nu allemaal kan zien in de wateren van Nederland. Om die reden ging ik afgelopen dinsdag bepakt en bezakt het water van de Gelderse Poort in om te filmen welke nieuwsgierige waterbewoners ik tegenkom tijdens het snorkelen. Ik lag nog niet half in het water of de eerste snoek kwam al in beeld. Deze vis is een algemene soort in Nederland en een echte rover. De snoek eet naast andere vissen namelijk ook amfibieen en zelfs knaagdieren! Zo moet zelfs de muskusrat oppassen voor deze stoere zoetwatervis. Ik heb dit zelf nog nooit mogen aanschouwen maar hoop dat in de toekomst zeker nog te zien. Over zien gesproken, die snoek heeft zicht nodig om goed te kunnen jagen. Wanneer het water te troebel is zal dit roofdier dan ook verdwijnen, een kenmerk dat het water dus van goede kwaliteit is.

Bloedzuiger

Ik snorkel verder en zie een hele dikke bloedzuiger. Deze bijzondere worm heeft tanden en een flink slecht imago. Toch blijf ik het een fascinerend dier vinden. Het is trouwens een fabeltje dat het dier echt tanden gebruikt bij de beet. Het is, zoals de naam al verklapt, het zuigen waardoor ze blijven hangen aan de wond. Met een simpele greep kun je de zuiger verwijderen maar meestal laten ze na 20 minuten al los. O en niet gevreesd, met een wetsuit hoef je eigenlijk nergens bang voor te zijn.

Snorkelen

Ik snorkel nog even verder en verbaas mij over de hoeveelheid planten en dieren die ik van dichtbij mag aanschouwen. Ik kan zelfs de ingang van een beverburcht zien! En terwijl ik verder zwem zijn de paarden meer dan nieuwsgierig naar dat rare monster in het water. Wie kijkt er nou naar wie!

Wil jij nou ook een keer met mij zwemmen? Geef je dan nu op voor onze snorkelexcursie in september.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog