www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Militair verleden op Nieuw fort Sint Andries

28 augustus 2017 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied

luchtwachttoren

Naast alle prachtige natuur langs de grote rivieren, vind je zo hier en daar ook een pareltje uit de geschiedenis. Nieuw fort Sint Andries is er daar één van. Gelegen op de smalle landstrook tussen de Maas en de Waal vormt het een rustgebied voor mens en dier.
Het fort is inmiddels al lang verdwenen,maar de resten van de ruïne vertellen een verhaal over de militaire geschiedenis in het land van Maas en Waal.

Natuur krijgt de overhand

Als je via de houten brug het terrein op gaat, valt gelijk al op hoe de natuur zijn plek probeert in te winnen. Wilde marjolein, vlierbessen en talloze planten bloeien op de hellingen langs de ruïne.

Er zijn al ruim honderd plantensoorten geteld en door overal stukjes vegetatie te maaien en op te ruimen, zie je dit aantal nog groeien. Konijntjes, vogels en allerlei kruipende en vliegende insecten vinden hier hun thuis, zelfs de vleermuis.

 

ruïne fort

Geschiedenis toegelicht

Het is dus de moeite waard om eens dit kleine paradijsje te bezoeken. Des te meer, omdat we onlangs drie mooie infopanelen hebben geplaatst.

Je kunt er de informatie op vinden over het fort, zijn geschiedenis en oude tekeningen. Ook over  de luchtwachttoren uit de jaren zestig en over de Oude Sluis kom je meer te weten, twee markante elementen in het landschap.

Wil je even tot rust komen, dan kun je neerstrijken op het bankje boven op het fort, om te genieten van het mooie uitzicht over de Waal. Genieten op en top!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog