www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Ontdek de veelzijdigheid van natuurgebied “het Broek” op de Open Monumentendag.

31 augustus 2017 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied

Op de Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, in 2017 met speciale aandacht voor het thema Boeren, Burgers en Buitenlui. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is, of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Zowel de eendenkooi Waardenburg als de poldermolen Waardenburg zijn geopend op zondag 10 september. Deze twee unieke monumenten kunt u op deze dag bewonderen!

Monumenten

Een eendenkooi is het monument van de hardwerkende plattelander op de zware kleigronden in het rivierengebied. Een hard en soms eenzaam leven, waar een karig maal verdient werd met het vangen van eenden.  Gidsen vertellen je op deze Open Monumentendag de ins en outs van het kooikerleven. Het kooikerhondje laat via demonstraties zien waarom dit ras werd verkozen om te werken op de kooi.

Vanaf de eendenkooi vertrekt er elk half uur een trekker met huifkar richting de nabijgelegen poldermolen Waardenburg [ Rijksmonument]. Hier krijg je een rondleiding van de molenaar en zie je de binnenkant en techniek van een molen. Je kunt te voet terug naar de eendenkooi, via het mooie natuurgebied het Broek, of je neemt de huifkar weer op de terugweg. 

Activiteiten

Kids kunnen lekker ontdekken op het terrein, een broodje bakken of leren hoe ze wilgentenen kunnen vlechten. De vereniging het Nederlands Kooikerhondje geeft twee demonstraties met hun honden waarin de vaardigheden van dit ras getoond worden. Er is gratis koffie, thee en ranja bij terugkomst, zodat je nog kan nagenieten van een dagje buiten in de polder!

Tijd: 11.00 tot 16.00 uur. Om 15.00 vertrekt de laatste huifkar vanaf de eendenkooi richting de molen.

Parkeren kun je op het weiland naast de eendenkooi. Het adres is : Broekgraaf 1, 4181 AL Waardenburg.

De vereniging het Nederlandse Kooikerhondje geeft een demonstratie om 12.30 en 15.00 uur.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog