www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Inloopavond over de Bisonbaai

21 september 2018 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
de Bisonbaai

Dit najaar worden er werkzaamheden uitgevoerd in de Bisonbaai, waarbij een aantal van de beeldvormende populieren zal moeten worden verwijderd. Uit een boomtechnisch onderzoek blijkt dat deze bomen in dusdanig slechte staat zijn dat Staatsbosbeheer niet langer de veiligheid kan garanderen van de bezoekers van het natuurgebied. De boswachter van Staatsbosbeheer nodigt daarom recreanten en buurtbewoners uit voor een open inloopavond op woensdagavond 3 oktober 2018 in Oortjeshekken. Tussen 19.00 en 21.00 kunnen er vragen gesteld worden aan de boswachter.

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft een extern bureau een boomtechnisch onderzoek uitgevoerd in de Bisonbaai. Aanleiding voor dit onderzoek is dat er twijfels zijn over de veiligheid en conditie van de aanwezige Canadese populieren. In totaal zijn alle 86 populieren geïnventariseerd en is hiervan een rapport opgemaakt. Uit het rapport blijkt dat bij een aantal bomen een groot verhoogd risico op onverwachtse takbreuk aanwezig is. Dit risico speelt niet allen bij harde windstoten maar kan ook plaats vinden in droge en warme periodes.

Juist tijdens deze warme periodes zoeken veel bezoekers verkoeling in het water van de Bisonbaai en onder de populieren. Staatsbosbeheer kan hun veiligheid niet meer garanderen en geeft daarom een aannemer opdracht tot het verwijderen van een aantal populieren. Tijdens de infoavond zal de boswachter uitleggen om welke bomen het gaat. Daarnaast zal de werkwijze toegelicht worden.

reageren

geef een reactie

 • Alex de Meijer
  1 oktober 2018 om 22:00

  Ik kon me prima vinden in de kap van de populieren aan de zuidwestkant van de Bisonbaai 12 jaar geleden, er groeit daar immers ook een mooi natuurlijk wilgenbos. Maar ik was blij dat de beeldbepalende populieren aan de overzijde van de baai bleven staan. Dóódzonde vind ik het als die nu gekapt zouden worden. Waarom niet alle ruimte geven aan het natuurlijk aftakelingsproces, de bomen kunnen rechtopstaand of (half) omgevallen nog tientallen jaren ouder worden. Mijn kinderen en ook ikzelf genoten afgelopen vijftien jaar enorm van de klimmogelijkheden die deze bomen bieden. Fraai, educatief, ruimte voor paddenstoelen, vogels en vleermuizen… Herplant is daarvoor totaal geen alternatief!
  Er moet in een natuurgebied toch een mogelijkheid zijn om te ontkomen aan die altijd weer optredende angst voor aansprakelijkheid als iemand een tak op het hoofd krijgt, of uit een boom valt? Bijvoorbeeld bordjes bij de ingang in de sfeer van “natuurgebied, wandelen op eigen risico, kans op takbreuk” en eventueel extra bordjes bij nadering van de bomen, of verleggen van de wandelroute onder de bomen?

  • Sari Veugelers
   17 oktober 2018 om 21:35

   Ik ben het helemaal met Alex eens. Laten we ons als mens eens aanpassen aan de natuur in plaats van altijd maar weer de natuur ‘veilig te maken’ voor de mensen. Zo blijft er werkelijk niets van wat echt mooi en natuurlijk is overeind!

 • Gerard Litjens
  27 september 2018 om 09:31

  Beeldbepalende bomen zijn het. En aftakelende bomen zijn heel waardevol voor vogels, insecten en vleermuizen. Voor mij vertellen deze bomen ook op een ander niveau een verhaal, waar kunnen we genieten van de zichtbare invloed van storm? Je zou daarom van sommige groepen ook een boomreservaat kunnen maken, dat die mogen aftakelen. Is wel iets op te verzinnen.
  Kunnen de te kappen bomen nog een tweede leven krijgen als rivierhout in de Spiegelwaal? Dat zet zoden aan de dijk. Je zou ze ook in de Bisonbaai kunnen laten afzinken als onderwaterwoud en duikobject.

 • A. Bos
  25 september 2018 om 21:14

  Erg mooi zijn ze niet zulke aanplantpopulieren.
  Ik zie liever spontane boomgroei dan die eenvormigheid.

 • A. Snel
  21 september 2018 om 17:53

  Nu al liggen er de nodige dikke takken op de grond… Zeer zinvol om iets aan de risicovolle bomen te doen!

  • Roel Martinus
   23 september 2018 om 14:10

   worden gerooide bomen vervangen door nieuwe ?

  • Boswachter Thijmen van Heerde
   25 september 2018 om 17:21

   We proberen de gerooide bomen te vervangen voor nieuwe bomen. Daar waar dit niet kan zal op een andere manier gekeken worden naar compensatie. Maar je kunt onder een paar grote populieren niet zomaar een jonge boom aanplanten. Op de infoavond laten we zien waar en met welke bomen er gepland wordt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog