www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Rondwandelen in de Millingerwaard

4 januari 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Brilduiker

Brilduikers zijn nu te zien in de Millingerwaard.

In de Millingerwaard wordt al jaren gewerkt om ruimte te maken voor de rivier en aan natuurontwikkeling. Hoogwaterveiligheid en natuur gaan er hand in hand. In het gebied, midden in de Gelderse Poort, zijn onder andere geulen aangelegd om water snel af te voeren. In een van die geulen ligt nu een dammetje dat er voor zorgt dat tijdens laagwater een grote rondwandeling gemaakt kan worden. Tijdens een wandeling zijn er nu volop overwinterende eenden te zien.

Wandelwens

Sinds de start van de werkzaamheden in 2013 hebben bewoners hun wensen met ons gedeeld om de inrichting van de Millingerwaard nog beter te maken. Een van deze wensen kwam van de bewoners van Kekerdom. Ze wilden graag dat een rondwandeling door de Millingerwaard in de toekomst mogelijk zou worden. Door de aanleg van de zogenaamde ‘kwelvingers’ (de geulen in het natuurgebied) zouden ze voortaan met een grote omweg om alle vingers heen moeten lopen, dat zou een fikse wandeling zijn. De bewoners stelden voor de route af te snijden met een dam door een van de geulen. Dat is nu gebeurd.

Recreatiekaart Millingerwaard 2019
Recreatiekaart Millingerwaard in 2019, klik voor grotere kaart

Doorrekenen

Voordat de wandelkade kon worden aangelegd moest wel duidelijk zijn dat het de waterdoorstroming niet zou belemmeren. Staatsbosbeheer heeft het plan daarom zorgvuldig laten onderzoeken door experts. Zij rekenden uit dat de wandelkade in de geul geen problemen oplevert voor de waterveiligheid. Om ervoor te zorgen dat de wandelkade het water niet te veel opstuwt, is de dam niet zo hoog gemaakt. Dat betekent wel dat het wandelpad bij hoogwater niet toegankelijk is. Ook zijn de kanten van de kade flauw gemaakt, zodat het water er makkelijk overheen stroomt.

Prachtig uitzicht

Voor de natuur heeft de aanleg van het dammetje geen grote gevolgen. Vissen en bevers bijvoorbeeld kunnen via een grote buis van de ene naar de andere kant zwemmen. Vossen, reeën, dassen, paarden, runderen en vele andere dieren kunnen de dam net als ons mensen gebruiken. Voor ons betekent het dat we weer een prachtige rondwandeling kunnen maken en bovendien is het uitzicht vanaf de kade prachtig!

De dam en het pad zijn net aangelegd en dus nog erg modderig. Dus trek je laarzen aan en maak de grote rondwandeling door de Millingerwaard! Het is ook nu de moeite waard, zo zag ik er de afgelopen dagen volop watervogels die naar dit gebied komen om te overwinteren. Op de geulen waren onder andere brilduikers, grote zaagbekken en nonnetjes te zien. Een zeearend zwerft ook in de omgeving rond, maar die heb ik deze keer helaas gemist.

Meer informatie over het nieuwe pad en de werkzaamheden in de Millingerwaard is hier te vinden.
Meer informatie over de Millingerwaard en andere gebieden in de Gelderse Poort is hier te vinden.

reageren

geef een reactie

  • sjakkelien wasmann
    9 januari 2019 om 08:55

    Dank je wel…wel gaan nog meer genieten van de Millingerwaard !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog