www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Werk in uitvoering: Loenensche Buitenpolder

17 juni 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Loenensche Buitenpolder, werk in uitvoering

Loenensche Buitenpolder, werk in uitvoering

In de Loenensche Buitenpolder wordt keihard gewerkt aan de herinrichting van deze uiterwaard langs de Waal. Vanuit de lucht is mooi te zien hoe het werk vordert. Het gebied is nu niet toegankelijk. Later deze zomer is het gebied, met een nieuwe wandelroute en voetgangersbrug, weer toegankelijk.

De Loenensche Buitenpolder (die meer dan 80 hectare groot is) is een uiterwaard van de Waal, tussen Slijk-Ewijk en Herveld, in de gemeente Overbetuwe. Aan de ander kant van de dijk ligt Landgoed Loenen. Samen vormen deze gebieden een bijzonder geheel van natuur en cultuur. De Loenensche Buitenpolder is nu tijdelijk ontoegankelijk omdat er gewerkt wordt met grote machines.

Loenensche Buitenpolder voor de herinrichting
Loenensche Buitenpolder voor de herinrichting
Loenensche Buitenpolder, juni 2019
Loenensche Buitenpolder, juni 2019

Later deze zomer is het werk klaar. De rivierdynamiek heeft er dan meer ruimte gekregen. Een oude rivierloop is uitgediept en de historische loop van deze oude strang is hersteld. De herinrichting van de uiterwaard creëert ook een moerassig gebied. Enkele cultuurhistorische elementen, zoals een oude inlaat en overlaat en een oude sluis zijn gerestaureerd. Het gebied wordt deze zomer, na de inrichting, ook weer toegankelijk voor publiek. Speciaal voor wandelaars is een burg over de nieuwe geul gelegd.

Staatsbosbeheer werkt in de Loenensche Buitenpolder samen met provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, gemeente Overbetuwe en waterschap Rivierenland.

Meer informatie over het project is te vinden op deze website.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog