www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Vleesverkoop Gelderse Poort

6 oktober 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Galloway

Galloway, foto: Twan Teunissen

Het succesverhaal van de Gelderse Poort is bij veel mensen bekend. De prachtige landschappen en terugkeer van bijzondere planten en dieren bevestigen dat. De paarden en runderen van FREE Nature die er op dit moment grazen zijn onderdeel van dit succes. Bij de natuurlijke begrazing, in opdracht van Staatsbosbeheer, wordt het aantal dieren afgestemd op de vegetatie. De kuddes leven zo natuurlijk mogelijk en bestaan uit mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de toename als gevolg daarvan, zijn de kuddes nu te groot geworden en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst en daarom gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit bijzondere streekproduct wordt verkocht als Wildernisvlees.

Succes van de Gelderse Poort

Daar waar de Rijn Nederland binnenstroomt ligt de Gelderse Poort. Sinds de jaren ’90 zijn hier natuurgebieden ontwikkelt waarbij natuurlijke processen weer de vrijheid kregen. Soms is de natuur een handje geholpen door ontbrekende dieren te herintroduceren. het gaat dan om grote grazers, zoals paard en rund, en om bevers. Door de natuurlijke begrazing van deze grazers is een bijzonder mozaïeklandschap ontstaan.
In de Gelderse Poort ontwikkelden zich fraai begroeide rivieroevers, graslanden, ruigten, struwelen en ooibossen. Planten en dieren profiteerden hiervan. Vele soorten hebben zich nieuw gevestigd of zijn in aantal toegenomen. Ook steeds meer mensen ontdekken de Gelderse Poort. Ze zijn van harte welkom en mogen op veel plaatsen zelfs vrij rondstruinen.

Excursies en vleesverkoop

Op zaterdag 9 november organiseert FREE Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten € 1,- en starten om 11:00 uur en 13:00 uur en duren ongeveer 1 uur. Na afloop ontvangt u een kopje koffie of thee.  Aanmelden kan via de website van FREE Nature. Wees er snel bij want vol=vol.

Wilt u wildernisvlees bestellen, bekijk dan het actuele aanbod op deze pagina. Bestellen kan tot uiterlijk donderdag 31 oktober. Op zaterdag 9 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse Bandijk 36b, 6576 JE Ooij).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fokko Erhart van FREE Nature: 06-50 415 721

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog