www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Konikpaarden vanaf november te zien in de Heesseltsche uiterwaarden!

4 november 2019 Boswachter Silvia Blom in Rivierengebied
Konikpaarden in Munnikenland

Staatsbosbeheer gaat samen met Vereniging Agrarische Natuur- en landschapsbeheer Tieler- en Culemborger Waarden en FREE Nature de Heesseltsche uiterwaarden beheren. In het gebied lopen op dit moment Hereford runderen, daar komen medio november in totaal 50 konikpaarden bij. Samen gaan ze door hun begrazing het gebied open en gevarieerd houden. De konikpaarden komen uit het Munnikenland, een uiterwaard van Staatsbosbeheer waar ook een kudde konikpaarden loopt van FREE Nature.

Deze samenwerking loopt tot eind 2020. Daarna worden er langjarige afspraken over het begrazingsbeheer gemaakt.

Beheer

De Hereford runderen en konikpaarden zijn belangrijk voor het gebied. Zonder het gegraas van deze dieren dreigt het gebied in de uiterwaarden dicht te groeien en kan de Waal minder water kwijt. Het open houden van het gebied is dan ook essentieel voor de veiligheid achter de dijken. De dynamiek van beiden soorten leidt onder andere tot het open trappen van bodem en zandkuilen. Van dit soort plekjes profiteren weer bijzondere plantensoorten en insecten.

Natuurlijke kudde

De kudde paarden wordt gehouden als een natuurlijke kudde. Een natuurlijke kudde is een samenstelling van jonge en oude dieren, mannelijke en vrouwelijke dieren. Door deze samenstelling vormen deze dieren aparte familiegroepen en kleinere hengstengroepen. Deze groepjes en de Hereford runderen hebben ieder hun eigen (graas)gedrag. Zo worden alle hoekjes in de uiterwaarden bezocht. Dat is belangrijk, want zo blijft het hele gebied open.

Jaarrond

De paarden en runderen zijn het hele jaar door in het gebied aanwezig. Ze zijn goed bestand tegen alle weersinvloeden. Bij hoog water kunnen ze terecht op een hoogwatervluchtplaats. De aantallen zijn afgestemd op het gebied. Mocht er in de winterperiode toch een voedseltekort ontstaan dan worden de dieren bijgevoerd.

Kom zelf kijken

Wil je oog in oog staan met een konikpaard? Dat kan allemaal in de Heesseltsche uiterwaarden. Je mag hier overal struinen. Je kunt grote grazers tegenkomen, dus óók op wandelroutes! Zij zijn niet gevaarlijk, maar wel gesteld op hun privacy. Houd dus minimaal 25 meter afstand en verstoor de dieren niet. Honden zijn welkom, maar altijd aan de lijn. Dat geldt voor de gehele Heesseltsche uiterwaarden.

reageren

geef een reactie

  • Marlene
    24 februari 2020 om 09:58

    Welke maanden kan je het beste wandelen om veulens te zien? Waar kan je dan het beste de auto parkeren en welke route volgen? Is er een telefoon nummer voor meer informatie?

    • Boswachter Silvia Blom
      24 februari 2020 om 14:04

      Beste Marlene,

      Er zijn al veulens geboren, maar omdat het hoogwater nog in dit gebied is wacht nog even met bezoeken. Ze staan momenteel allemaal op de hoogwatervluchtplaats. Het is struinnatuur dat betekent je zelf een route mag lopen. Je kan op twee plekken parkeren bij de theetuin en als je de Waalbandijk verder afrijdt richt Opijnen heb je ook een parkeerplaats aan de linkerkant. Voor meer informatie over de grote grazers kijk op de website van Free Nature. Informatie over het gebied vind je op de website van Staatsbosbeheer.

      Groet Boswachter Silvia

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog