www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

De nieuwe bewoners van Heesselt

26 november 2019 Boswachter Silvia Blom in Rivierengebied

Na wat vertraging was het dan zover. Vrijdag 22 november zijn de eerste konikpaarden verhuisd uit het Munnikenland naar de Heesseltsche uiterwaarden. Lees meer over hoe een verhuizing van konikpaarden in zijn werk gaat.

Harems en hengsten

Konikpaarden leven in harems, bestaande uit moeders, dochters en kleindochters met een of twee hengsten. Jonge hengsten worden uit de familiegroep gezet en vormen een eigen hengstengroep. Deze jonge hengsten zijn potentiele leiders voor toekomstige harems. Het scheiden van familiegroepen kan niet zonder negatieve gevolgen, de paarden zo maar verplaatsen gaat dus niet. Een reden waarom het belangrijk is dat de kuddebeheerder goed weet wie bij welke harem hoort.

Het blijven dieren

Dat dieren niet altijd doen wat je wilt blijkt nu ook maar weer. De harem van 22 paarden die in de vangweide klaar stond voor de verhuizing wist op het laatste moment in alle vroegte te ontsnappen. Diezelfde middag zouden ze verhuizen. Om de dieren geen stress te bezorgen of onveilige situaties te creëren is de verhuizing met een week uitgesteld.

Het vangen van de dieren moest weer opnieuw beginnen. Er waren twee harems van 16 konikpaarden op de vangweide. Een mooi aantal voor de eerste verhuizing. De rest van de harems volgt op kort termijn (in totaal verhuizen er 50 paarden). In de vangweide staat de kraal klaar om ze alvast aan deze constructie te laten wennen. Op een aantal punten is de kraal open zodat ze in en uit kunnen lopen. Om het wenproces te helpen wordt er ook hooi neergelegd. Door het hooi lopen de paarden in en uit de kraal. Dit maakt het proces van transport makkelijker.

De verhuiswagen

Voordat de harems de wagen in begeleidt worden zijn alle jonge veulens gechipt en zijn er plukjes haren verzameld. Door dit vervolgens in de database van Free Nature te zetten worden de familielijnen zichtbaar. Dit kan weer gebruikt worden bij het verplaatsen van kuddes. De twee harems worden in aparte compartimenten in de vrachtwagen geplaatst. Dit voorkomt ruzie en houdt de groep rustig. In Heesselt zijn de harems op de hoogwatervluchtplaats weer los gelaten. Hier kunnen ze tot rust komen voordat ze verder het gebied intrekken.

De komende tijd worden de konikpaarden geobserveerd om te kijken of ze goed aan het gebied wennen. Wil je de konikpaarden in Heesselt zien? Kom struinen in het gebied en observeer de paarden.

 

reageren

geef een reactie

  • Edith Smits
    4 maart 2021 om 21:01

    Een deel van de groep paarden is deze week weggehaald. Weten jullie waar ze naar toe zijn gegaan?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog