www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Binnenwerk in de Gelderse Poort

16 december 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Binnenwerk Gelderse Poort

Binnenwerk Gelderse Poort

‘Het werk is nuttig en ik kan op eigen benen staan’

Een nieuw team medewerkers Bos- en natuurbeheer van Binnenwerk is 1 oktober aan de slag gegaan bij Staatsbosbeheer Gelderse Poort, onder leiding van werkvoorbereider Sander Wijnhoven. Binnenwerk is onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk en helpt mensen met een doelgroepindicatie duurzaam aan een baan.

We bellen met Nijmegenaar Joeri Labijt (33) die blij is met zijn aanstelling binnen het team. ‘Ik heb er een tijdje uit gelegen. Tien jaar geleden kampte ik met angst- en paniekaanvallen, waarvoor ik hulp ben gaan zoeken. Ik deed twee jaar de opleiding Communicatie & Multimedia Design en een jaar Sociaal Pedagogische Hulpverlening maar uiteindelijk was dat niets voor mij. Het UWV wees me op deze kans.’ Na de opleiding Bos- en natuurbeheer en vrijwilligerswerk bij onder andere een boswachterij, heeft hij zijn professionele leven weer opgepakt met Binnenwerk en werkt hij nu fulltime bij Staatsbosbeheer. Hoe ziet zijn gemiddelde werkdag eruit?

Maandag 10:03 uur

Joeri, lachend: ‘Je belt me niet op de meest glansrijke werkdag. We zijn het Waalstrand aan het opschonen. Nuttig is het zeker, dus het geeft veel voldoening. Als je ziet wat voor rotzooi je tegenkomt. Op mijn eerste dag hebben we 21 vuilniszakken vuilnis opgeruimd in de Erlecomse Waard. Daar spoelt van alles aan. Blikjes, stukken glas, sigaretten, lolliestokjes. Zelfs twee tuinstoelen, een fietsband en een hele bureaustoel. Er ligt zoveel glas, daar kunnen konikspaarden zich aan bezeren. We zijn een stel dierenliefhebbers, dus het is mooi dat ons werk direct zo’n positief effect heeft. Vandaag zijn we weer op pad met kruiwagens en grijpers. Een rustig begin van de week.’

‘Vorige week hadden we een superleuke klus! We zijn drie dagen in de weer geweest bij ‘t Koepeltje in Groesbeek. De bodem van de poel heeft daar een nieuwe leemlaag gekregen en er is water bij gepompt door de brandweer. Hout is verplaatst en de oevers zijn geëgaliseerd. We moesten rasters plaatsen in een u-vorm om het poeltje heen. We hebben palen gezet met een grondboor. Het spannen van de draden leerde ik eerst van Sander, waarna ik de anderen kon helpen. We hebben stenen opgeruimd, de oevers helemaal omgespit, de beplanting gezaaid en weer aangeharkt. Oude zitbanken hebben we óf schoongemaakt of verwijderd. We hadden veel aanspraak van de mensen uit de buurt. Het is een populair en eeuwenoud poeltje waar veel wandelaars komen. De route is nu tijdelijk geblokkeerd om mensen en vooral honden tegen te gaan. Over een jaar is de oeverbeplanting mooi opgekomen en kunnen de rasters weer weg.’

14:16 uur 

Joeri: ‘We hebben net twee fietsen uit de Waal gevist. Collega Joost klimt nu in een boom om een staalkabel eruit te halen. Komt waarschijnlijk van een schip. Het is een prachtige dag met veel zon en Nederlandse luchten. Terwijl de rest met kruiwagens loopt, heb ik kort de tijd om om me heen te kijken. De meeste inheemse soorten herken ik wel, maar als ik iets bijzonders tegenkom, dan gebruik ik de app ‘ObsIdentify’. Daarmee kun je bijna alle insecten en planten herkennen.’

‘Ik ben hier graag. Ik werd altijd mee de natuur ingenomen door mijn ouders. Ik hou ervan om te leren over de natuur. De meeste klussen die we doen vind ik leuk. Met name rasteren en maaiwerk met de bosmaaier. Bosmaaien heb ik al op de opleiding geleerd. Collega’s kunnen binnenkort ook een cursus doen, als ze dat willen. Ik weet nu: dit is echt iets voor mij. Het werk is nuttig en ik kan op eigen benen staan.’

16:22 uur

Het zit erop. Hij roept zijn collega’s gedag. ‘We zijn net terug bij de Werkschuur. De aanhanger is losgemaakt en we bergen alle vuilnis en ons werkgerei op. Ik heb het erg getroffen met dit team, de sfeer is goed en we werken goed samen. Vele handen maken licht werk. Leeftijden variëren van 23 tot 55 jaar. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en er is een flinke dosis levenservaring waar ik van kan leren. Of van die kleine dingen: de bordjes aan de Waal die de radiofrequentie voor de scheepvaart aangeven. Ook van de boswachters leer ik veel in het veld. Wist je dat watervlooien een indicator zijn voor brandschoon water? Zo zijn er talloze kensoorten voor verschillende biotopen.’

‘Deze week gaan we de holle wegen verder leegmaken bij de Duivelsberg. Van de heuvels stroomt veel regenwater en op de Duivelsberg staan erg veel beuken. De bladeren hiervan zijn zuur en de bosbodem dus ook. Wanneer deze bladeren de holle weg inspoelen, wordt het blad niet afgebroken en wordt de holle weg een glijbaan. Met steekschoppen maken we de paden beter begaanbaar. We zullen ook takken uit de poel verwijderen en rasters repareren.’

‘Zo op het einde van de dag komen we meestal even samen. Wat is er blijven hangen? Wat doen we morgen? Wie rijdt er mee met de bus?’

Binnenwerk Gelderse Poort
Binnenwerk Gelderse Poort

Meer weten over Binnenwerk?
Binnenwerk is een service van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk en verzorgt binnen het Rijk collectieve invulling van de Participatiewet. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag als bijvoorbeeld toetsenbordreiniger, autowasser of medewerker Bos- en Natuurbeheer bij Staatsbosbeheer. Dit doen zij in teamverband. Sinds Binnenwerk startte in 2016 hebben ruim 200 mensen via Binnenwerk een baan gevonden. Zij hebben weer een vast inkomen, sociale contacten, meer zelfvertrouwen én kansen om te groeien. Lees meer over Binnenwerk.

Tekst: Lizanne Croonen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog