www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Coronawandelen in de natuur: 5 tips

22 januari 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

De behoefte om in coronatijd de natuur in te trekken neemt toe. In onder andere de Stadswaard en rondom de Spiegelwaal slaat het wandelvirus toe. Daarom vragen we onze vrijwilligers van Staatsbosbeheer om wat meer wandelinspiratie. Hoewel excursies zijn geschrapt, struinen zij volop door de Gelderse Poort. Welke wandelgebieden raden zij aan?

1. Bemmelse Waard

Bemmelse Waard, Foto: Theo Scholten, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Theo Scholten: ‘De Bemmelse Waard wordt alleen maar mooier. K3Delta heeft hier aan zandwinning gedaan en is nu stukken natuur aan het herstellen. In de buurt lag een steenfabriek. Je kunt nog goed zien waar ze vroeger de kleiputten hebben gegraven. Ga bij het trafohuisje naar beneden, van de Waal af richting de Defensiedijk. Rondom de plas ligt een wandelpad. Links zie je de oude strang en verderop zie je nog een plas bij Doornik, een overblijfsel van een dijkdoorbraak.

Beversporen, Foto: Theo Scholten, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Het barst hier van de beveractiviteiten. Er liggen wildwissels en je ziet een soort dammetje. Bevers slepen hier met takken, letterlijk van de ene kant naar de andere kant. In de wintermaanden leggen ze onder water een voorraad aan. Langs het pad vind je volop knaag- en sleepsporen. Bevers zijn dol op berk en ander zachthout. Om de stammen heen liggen houtsnippers. En ze graven graag geulen om in te zwemmen. Bevers zijn nachtdieren, dus het beste tref je ze ’s ochtends of in de avondschemering. Het gebied is moerassig dus je ziet ook gigantisch veel watervogels zoals ganzen, futen, rietzangers en graspiepers. Waarschijnlijk komt de roerdomp hier ook weer terug. Ik neem altijd een fotocamera mee. Net als met een loep, zie je ook veel meer als je op pad gaat met een camera. Op een groot scherm zie je ineens insecten op een bloem, of prachtige druppeltjes water. Dingen die we met onze ogen allemaal niet zien. Paddenstoelen idem dito: daar zit een groot festijn aan leven omheen. Je leert echt beter te kijken.’

Startpunt wandeling:

Gemaaltje, Defensiedijk, Bemmel

Of: Parkeerplaats Bemmelsche Waard, Waaldijk

 

2. Landgoed Park Holthuizen

Landgoed Park Holthuizen, Foto: Mieke Montanus, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Mieke Montanus: ‘Ik woon in Huissen en ga nu niet graag met het OV. Dichtbij huis blijkt gelukkig ook veel moois te zien. Samen met mijn hond kuier ik zo’n drie keer per week door dit gebied. Het is van een privé-persoon, opengesteld voor publiek. Tot ongeveer vier jaar geleden heeft de natuur hier enorm zijn gang kunnen gaan. Inmiddels is er gesnoeid en beplant en zijn er drie kolken zichtbaar gemaakt, waar je omheen kunt struinen, ooit ontstaan door een dijkdoorbraak van de Nederrijn. Het is een ontzettend leuk gebied met veel doorkijkjes. Ik wandel vanaf de Huissensedijk naar beneden het weiland op, richting de kolkjes, langs meidoorns en sleedoorns. Hier word je niet overspoeld door de mensen. Ik kom er echt tot rust. Er is geen verkeer te horen, dus vogels kunnen heerlijk nestelen: van spechten tot merels en fazanten.

Landgoed Park Holthuizen, Foto: Mieke Montanus, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Tussen de kolkjes ligt een soort eiland waar je vossen ziet lopen of reetjes ziet rennen. Aan de andere kant van de Huissensedijk ligt het Immerloo Park, dat kun je mooi combineren.  Dat ligt geschakeld aan het Zeegbos, onderdeel van Park Lingezegen. In park Immerloo staan ongelooflijk veel boomsoorten: moerascipressen, eiken, kastanjes. En mooie waterpartijen met bruggetjes. Ik kom uit het Westen van het land. Het water in deze gebieden is voor mij de perfecte compensatie van de zee, waarmee ik ben opgegroeid. Je ziet steeds weer andere reflecties en kleuren weerspiegeld. In het begin van het jaar zie je veel geeltinten en in de zomer komt er een heel palet aan kleuren omhoog. Nu is alles kaal en kun je lekker ver van je afkijken. Zo heeft ieder jaargetij zijn charme.’

Startpunt wandeling:

Huissensedijk bij de 3 kolken, Huissen/Arnhem

 

3. Millingerwaard

Millingerwaard, Foto: Martien Langen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Martien Langen: ‘De klontjes trilzwam, heb je daar al eens van gehoord? Het is net alsof er ijsklontjes op de stammen liggen. Een fenomenaal gezicht! Het is een van de bijzondere dingen die ik de laatste tijd op de foto heb gezet tijdens mijn wandelingen. Ik maak vaak themawandelingen met een collega-vrijwilliger van Staatsbosbeheer. De ene keer gaan we voor paddenstoelen, dan voor de watervogels. We sparren over wat we zien en leren van elkaar.

In de Millingerwaard kun je vrij struinen. Een vaste route heb ik niet. Ik kom er al 45 jaar en inmiddels is de hele indeling van het gebied veranderd. Vroeger was er volop landbouw en veeteelt. Weidevogels zag je hier heel veel, maar nu stukken minder. Wat je terug ziet komen zijn de visarend en zeearend. Langs het water vind je veel wilde kruiden zoals salie en rozemarijn. Munt ruik je al van verre. Wrijf maar eens en ruik eraan. Ik ga graag langs het water zitten genieten van de bevers. Daarvoor moet je iets voorbij de kijkhut zijn. Bij de eerste zijarm sla je linksaf. Momenteel zijn ze lekker actief. Ze komen het land op en slepen met takken door het water. Het mooiste dat ik heb gezien was een boom die omging door het knaagwerk van de bever. Dan ben je natuurlijk altijd te laat met je camera.

Trilzwam, Foto: Martien Langen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Ik heb jarenlang vogels geïnventariseerd, dus mijn oog gaat als vanzelf naar alles wat vliegt. Je ziet hier de ooievaar, lepelaar, zilverreiger, torenvalk, buizerd en velduil. Er zitten ook gigantisch veel putters. Ga eens bij een boom zitten waar je veel struiken en distels om je heen hebt. Je ziet ze gewoon voorbijkomen. Ik heb laatst weer een ijsvogel gezien. Wat een fantastisch mooie kleuren. Daar word je stil van.’

Startpunt wandeling:

Parkeerplaats De Lange Paal, Kekerdom/Millingen aan de Rijn

 

4. Beuningse Uiterwaarden

Konikpaard, Foto: Martien Langen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Mart Hovens: ‘De meeste struiners gaan naar de Stadswaard of de Millingerwaard, maar daar wordt het steeds drukker. Persoonlijk vind ik de Beuningse waard heel leuk. Het gebied is in opbouw. Je loopt over ruw terrein, tussen de Waal en de Dijk, met een paar plasjes en een heleboel vogels, kikkers, insecten en vlinders, zoals het icarusblauwtje. In de zomer maakte ik hier een foto van een bergeend, scholekster en een lepelaar, alledrie in één beeld. Tijdens het wandelen ga ik ervoor om nieuwe dingen te zien en te leren. Planten zoek ik vaak op via OBS Identifier en ik heb een Vogelgids app. Ik ben van huis uit bioloog maar meer op fysiologie en microbiologie gericht. Ik probeer mezelf nu een beetje bij te spijkeren in Nederlandse flora en fauna. Daarom wandel ik ook samen met Staatsbosbeheer-collega’s. Zo steek ik wat op over de vogels en planten, en het is ook nog heel gezellig.

Beuningse uiterwaarden, Foto: Martien Langen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Het gebied is een beetje een verborgen parel, dus je komt er weinig mensen tegen. Bij de eerste plas vind je een uitkijktoren. Daar waar je de dijk afslaat voor een wandeling, zie je als het goed is een bordje staan van ARK. Het oude Weurtse straatje is al helemaal leuk. Dat loopt parallel aan de dijk. Bij de eerste steenfabriek na de uitkijktoren zie je een weggetje naar rechts. Daar vind je een bordje met letters eruit gestanst, met daarop een oud kaartje en informatie. Het straatje is helemaal overgroeid met boomtakken en je ziet de oude rails van de steenfabriek nog liggen. Hier zitten heel veel vogels.’

Startpunt wandeling:

Een paar minuten fietsen vanaf de haven bij Nijmegen-West, op de Dijk naar Weurt/Ewijk. Het paadje voor of na de kerk van Weurt, richting de Waal.

 

5. Duivelsberg

Duivelsberg, Foto: Henny de Water, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Henny de Water: ‘Op de Duivelsberg kan ik erg genieten van alle kleurschakeringen en geuren, elk seizoen weer anders. Het geeft een zekere rust om hier te wandelen, terwijl je openstaat voor de natuur. In Japan noemen ze dit shinrin-yoku, oftewel bosbaden. Je krijgt ruimte in je hoofd en een ontspannen gevoel, net als na een bad. Ik wandel meestal in stilte, terwijl ik probeer om zoveel mogelijk vogelgeluiden te herkennen. Je kunt hier spechten, mezen, vinken, sijsjes en kepen vinden en, met wat geluk, de gele kwikstaart. Deze vind je in het bronnengebied, aan de Beekse kant. Persoonlijk vind ik de boomklever een bijzonder vogeltje. Hij kan als enige met de kop naar beneden de stam afdalen.

Als je vanaf het Pannenkoekenhuis richting de Motte de burchtheuvel oploopt, heb je een fraai uitzicht op de polder en Duitsland. De holle wegen worden omzoomd door beuken, eiken en vooral veel tamme kastanjes. Onder meer de Romeinen brachten de tamme kastanje hier naartoe en hadden bij de Holtdeurne een stenenbakkerij. Je vindt op de Duivelsberg heel veel historie. Ook recenter, uit de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld een oude tankroute, herkenbaar aan een pad van grove stenen, of de contouren van oude loopgraven en schuttersputjes, nu vol met bladeren en varens.

Duivelsberg, Foto: Henny de Water, vrijwilliger Staatsbosbeheer

Het gebied is onderdeel van de stuwwal met een grondsamenstelling gevormd door de voorlaatste ijstijd. Je vindt hier talloze bosbronnen, waardoor er een scala aan planten is ontstaan. Het water is heel zacht en schoon en dat maakte Beek-Ubbergen een ideale plek voor wasserijen en blekerijen. Van oudsher liet de gegoede Nijmeegse burgerij daar de was doen. Het is overigens niet aan te raden om dit water uit de beekjes te drinken. Je kunt het wel in een andere vorm consumeren: een lokale brouwerij zet dit water om in bier!’

Startpunt wandeling:

Parkeerplaats na de afslag van het Pannenkoekenhuis, als je vanaf Berg en Dal richting Kranenburg rijdt.

 

Tekst: Lizanne Croonen, vrijwilliger Staatsbosbeheer

 

Meer informatie?

Meer informatie over de Gelderse Poort of het Rijk van Nijmegen? Klik dan op onderstaande link.

Natuur in tijdens lockdown?

Lees hier meer informatie om verantwoord te genieten van de natuur tijdens lockdown.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog